Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

De Finse energiemaatschappij Fortum en telecomprovider TeliaSonera gaan samenwerken. De partijen gaat restwarmte uit een nieuw datacenter van TeliaSonera hergebruiken voor de stadsverwarming in de Finse stad Espoo.
TeliaSonera bouwt momenteel een nieuw datacenter in de Finse hoofdstad Helsinki. De faciliteit met een vermogen van 24 MW en een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kan in totaal zo'n 200.000 servers huisvesten. Hiermee wordt de faciliteit het grootste datacenter van Finland. Net als ieder ander datacenter genereert de locatie veel warmte, die in de meeste andere faciliteiten verloren gaat. In het nieuwe datacenter van TeliaSonera wordt deze restwarmte dus hergebruikt.
Het datacenter wordt stapsgewijs in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die het datacenter produceert zal de komende jaren dan ook steeds verder toenemen. Naar verwachting wekt het datacenter in 2019 voldoende restwarmte op om deze in te kunnen zetten voor de stadsverwarming in Espoo. TeliaSonera hoopt via deze werkwijze tenminste 80% van de gegenereerde warmte te kunnen opvangen.
Meer over
Lees ook
Ook in Italië wordt hergebruik van restwarmte van datacenters populair
De Italiaanse telecom- en datacenter-provider Retelit heeft aangekondigd dat het restwarmte van zijn datacenter in Milaan zal gebruiken om 1250 huishoudens in de stad te verwarmen. Dit project, dat in samenwerking met het nutsbedrijf A2A Calore e Servizi en het ingenieursbureau DBA wordt uitgevoerd, benadrukt de groeiende populariteit van hergebr1
Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting
Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen
Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.