Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

dublin

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de verwarming van gebouwen in de stad.

Het concept van het benutten van warmte van datacenters voor stadsverwarmingssystemen is uiteraard niet nieuw. In tal van steden over de hele wereld onderzoeken vergelijkbare initiatieven hoe de duurzaamheid kan worden verbeterd en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan worden verminderd. Door gebruik te maken van de restwarmte van onder andere datacenters die anders verloren zou gaan, kunnen steden zoals Dublin hun ecologische voetafdruk verminderen en tegelijkertijd een betrouwbare energiebron voor verwarming bieden.

Er zijn ook uitdagingen die moeten worden aangepakt. Het artikel benadrukt bijvoorbeeld dat er regelingen moeten worden getroffen om de warmtelevering te coördineren en ervoor te zorgen dat de betrouwbaarheid van zowel het datacenter als het verwarmingssysteem wordt gegarandeerd. Dat wordt in Dublin nu onderzocht. Met name kijkt men naar de vraag wat er gebeurt als een datacenter die restwarmte levert aan een warmtenet onverhoopt de deuren sluit. Hoe kan dan de verwarmingstaak van het warmtenet worden ingevuld? En mocht dat niet lukken, wie draait er dan op voor de kosten die gemaakt zijn voor het aanleggen van de stadsverwarming? 

Lees ook
Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.