Lagere Zweedse energiebelasting voor datacenters ingevoerd

windmolens

De energiebelasting voor datacenters is in Zweden per 1 januari 2017 met 97% verlaagd. Met deze maatregel wil de Zweedse overheid het Scandinavische land een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor datacenters maken.

De belastingverlaging werd in november aangekondigd. Datacenters betalen voortaan 0.005 SEK, omgerekend zo'n 0,00052 euro, per kWh. De belastingverlaging is van toepassing op zowel bestaande als nieuwe datacenters in Zweden en geldt voor datacenters met een capaciteit van tenminste 0,5 MW.

Voorheen bestond ongeveer de helft van de energiekosten in Zweden uit energiebelasting en kosten voor het gebruik van het energienetwerk. De belastingverlaging levert datacenters dan ook een forse kostenbesparing op. Zo kan een datacenter met een capaciteit van 10 MW afhankelijk van de locatie in Zweden waar het is gevestigd zijn energiekosten met 30 tot 50% verlagen.

Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.