Lagere Zweedse energiebelasting voor datacenters ingevoerd

windmolens

De energiebelasting voor datacenters is in Zweden per 1 januari 2017 met 97% verlaagd. Met deze maatregel wil de Zweedse overheid het Scandinavische land een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor datacenters maken.

De belastingverlaging werd in november aangekondigd. Datacenters betalen voortaan 0.005 SEK, omgerekend zo'n 0,00052 euro, per kWh. De belastingverlaging is van toepassing op zowel bestaande als nieuwe datacenters in Zweden en geldt voor datacenters met een capaciteit van tenminste 0,5 MW.

Voorheen bestond ongeveer de helft van de energiekosten in Zweden uit energiebelasting en kosten voor het gebruik van het energienetwerk. De belastingverlaging levert datacenters dan ook een forse kostenbesparing op. Zo kan een datacenter met een capaciteit van 10 MW afhankelijk van de locatie in Zweden waar het is gevestigd zijn energiekosten met 30 tot 50% verlagen.

Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.