Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

kul-ran-gen-2-front-open-4

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Met deze introductie spelen de partners in op de trend waarbij Open RAN of gevirtualiseerde RAN (vRAN) implementaties gebruikt worden om het energieverbruik binnen het radionetwerk te verminderen. Het KUL RAN (2U) chassis, uitgerust met de HPE ProLiant DL110 Gen11 Server en 4e generatie Intel Xeon processoren, is ontworpen voor energie-efficiënte edge-verwerking.

Volgens de GSMA vormt energieverbruik tussen de 20% en 40% van de operationele kosten van een telecomaanbieder. Met de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren zijn deze kosten aanzienlijk toegenomen. Bovendien wordt ongeveer 80% van het totale energieverbruik van een operator toegeschreven aan het RAN.

Uit onderzoek van STL Partners blijkt dat door het implementeren van vloeistofgekoelde hardware in plaats van luchtgekoelde servers operators hun energieverbruik verder kunnen verminderen met circa 40%.

Het KUL RAN-systeem zorgt voor een omgeving waarbij de immersion-koeling via een diëlektricum de koelkosten verlaagt zonder dat bestaande koelinfrastructuur opnieuw ontworpen hoeft te worden, aldus de drie partners. De IP67-behuizing en het operationele temperatuurbereik van -40°C tot +55°C moeten betrouwbare prestaties garanderen onder extreme omstandigheden, terwijl tevens sprake zou zijn van een aanzienlijk stillere werking van de apparatuur.

Lees ook
DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Onderzoek biedt nieuwe inzichten in energiegebruik van AI-toepassingen

Onderzoek biedt nieuwe inzichten in energiegebruik van AI-toepassingen

In een recente studie hebben onderzoekers van het AI-startup Hugging Face in samenwerking met de Carnegie Mellon University belangrijke gegevens verzameld over de ecologische voetafdruk van kunstmatige intelligentie (AI), met name gericht op het genereren van afbeeldingen en tekst. Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de energievereisten van AI-1