Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Kabelvraagstukken bij metaalbewerking

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.

 

De NEN 8012-norm is nu gesplitst in twee onafhankelijke delen:

  • NEN 8012-1:2023 betreft de keuze van elektrische en glasvezelleidingen in relatie tot brandgedrag. Hiermee wordt voldaan aan de eisen van het Bouwbesluit 2012 om de ontwikkeling van brand en rook te beperken, vooral in vluchtroutes. Dit deel biedt een duidelijk stappenplan om direct het geschikte leidingtype volgens NEN-EN 13501-6 te selecteren.
  • NEN 8012-2:2023 richt zich op het minimaliseren van gevolgschade door brand en rook. Het behandelt onder andere de zuurgraad van verbrandingsgassen en brandende vallende deeltjes wanneer kabels branden. Ook hier wordt een stappenplan geboden om het juiste leidingtype te kiezen dat voldoet aan de Bouwbesluit-eisen.

 

De initiële versie van NEN 8012 stamt uit 2015, en had als doel om de markt te ondersteunen bij het beperken van brandvoortplanting en rookontwikkeling door het juiste gebruik van kabels. Twee jaar later, in 2017, werd de Europese norm EN 50575 geïntroduceerd. Deze stelde nieuwe eisen voor het testen en beoordelen van het brandgedrag van elektrische leidingen.

Na de introductie van EN 50575 was een aanpassing aan het Nederlandse Bouwbesluit uit 2012 noodzakelijk. Hierbij werden in juli 2020 de Europese brand- en rookklassen uit EN 13501-6, specifiek bedoeld voor kabels, opgenomen. Dit veroorzaakte discrepanties met de eisen voor brandveilige kabels zoals beschreven in NEN 8012:2015. De recent gepubliceerde NEN 8012:2023 versie heeft deze verschillen nu opgeheven en biedt duidelijke richtlijnen voor de industrie.

Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Ontdek ook het ultieme glasvezel kabelgoot systeem – YellowDuct

Ontdek ook het ultieme glasvezel kabelgoot systeem – YellowDuct

Vandaag de dag is de vraag naar betrouwbare en schaalbare glasvezelinfrastructuur van cruciaal belang. Om aan deze behoefte te voldoen, bieden wij YellowDuct®, het ultieme systeem dat speciaal is ontworpen om te voorzien in al jouw glasvezelkabelbeheerbehoeften.