ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

Hans Obermillacher - Panduit

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daardoor productievere bekabelingsopties.

Digitale transformatie, bij datacentra en binnen ondernemingen, moet betrouwbare, schaalbare netwerken opleveren om aan de gebruikerseisen te blijven voldoen. Robuust glasvezelnetwerkbeheer is van cruciaal belang geworden voor moderne organisaties en hun klanten, om continu datatransport met hoge snelheid en het leveren van onlineservices te kunnen garanderen.

De kosten voor het bouwen en gebruiken van datacenters blijven stijgen, als gevolg daarvan willen eigenaren van datacenters de reken-, netwerk- en opslagbronnen maximaliseren op steeds kleinere fysieke footprints. Dit leidt op zijn beurt tot de behoefte aan een fysieke infrastructuur met een hogere dichtheid, een beter gebruik van de beschikbare resources en een betere mobiliteit van alle workloads.

Panduit-Screenshot 2023-07-04 at 16.21.08

 

Diagram 1 ODF optimaliseren in een datacenter

Een andere trend die de vraag naar hogere dichtheden stuwt komt van steeds dynamischere hyperscalers, die ruimtes inrichten in lokale multi-tenant datacenters (MTDC's) voor hun edge-strategie om klanten een meer lokale (lagere latentie) aanwezigheid te bieden. Om de ROI te verbeteren, zijn deze MTDC's gericht op het optimaliseren van hun ruimtegebruik in zowel white als grey spaces.

De marktgroei voor digitale apparaten en communicatie zet onverminderd door. De verwachting is dat de wereldwijde markt voor cloudcomputing eind 2027 naar 1.240,9 miljard dollar groeit, met een CAGR van 17,9%. Om aan deze vraag te voldoen wordt het gebruik van hogere datasnelheden opgevoerd van 40 gigabit naar 400 gigabit, terwijl de routekaart naar 1,6 terabyte ook al duidelijk is gepland. Met elke toename van de datasnelheid neemt de dichtheid van het rekenvermogen per vierkante meter toe, maar moet er ook meer aandacht worden besteed aan het hebben van een betrouwbare fysieke infrastructuur met hoge dichtheid.

Als voorbeeld van de snelheid waarmee datacenters zich ontwikkelen ondersteunt Panduit momenteel een top vijf hyperscaler in EMEA om hoogwaardige bekabelingsinfrastructuur binnen MTDC's in te zetten met een snelheid van één locatie per negen dagen. Al deze locaties zijn voorzien van componenten met een maximale vezeldichtheid, zoals behuizingen (144 vezels per RU), Uniboot duplex LC-vezelpatchkabels met een diameter van 2 mm en oprolbare kabels met de kleinste diameter die beschikbaar zijn (12,5 mm voor 288 vezels en 17 mm voor 576 vezels). Glasvezelkabels met een kleinere diameter maken hogere dichtheden in verbindingen en racks mogelijk en verminderen tegelijkertijd bottlenecks bij de panelen. Daardoor is het ook minder waarschijnlijk dat aangrenzende vezels worden verstoord tijdens Moves, Adds of Changes (MAC). Het eindresultaat is een datacenter dat voldoet aan de eisen voor efficiënt ruimtegebruik.

Cruciaal voor deze en soortgelijke netwerkinstallaties zijn optische distributieframes (ODF), die over het algemeen de beste oplossing zijn voor glasvezelverbindingen met de hoogste dichtheid. Deze frames zijn een passieve oplossing voor het installeren, distribueren en beheren van alle glasvezelkabels die een datacenter binnenkomen en vallen als gevolg daarvan ook onder de toegangscontrole.

Modulariteit is key

De nieuwste ODF-oplossingen zijn modulaire bouwstenen die kunnen worden geassembleerd om de exacte frame- en kabelmanagerconfiguratie te creëren, om de dichtheid, systeembeschikbaarheid en schaalbaarheid te optimaliseren. Typische frame-opstellingen zijn aan de muur gemonteerde enkele of dubbele racks, en rug-aan-rug-configuraties in het midden van de kamer. Modulaire systemen bieden vergaande flexibiliteit en verminderen het vloeroppervlak met maar liefst 50% in vergelijking met de standaard racks met vier stijlen. Voor een MTDC vergroot deze vermindering van het vloeroppervlak effectief het operationele huuroppervlak, wat een aanzienlijk positief effect heeft op de totale inkomsten en winstgevendheid van de site.

 

Afbeelding 1 - Modulair optisch distributieframe met deuren verwijderd en afsluitbare deuren op hun plaats

        

Panduit-2022-February-Application-29- double cropped
en afsluitbare deuren op hun plaats

 

In diagram 2 bieden vier traditionele racks met 19” High Density-behuizingen een capaciteit voor 23.040 glasvezels en nemen ze de ruimte in beslag van 12 vloertegels. Ter vergelijking: diagram 3 toont de Panduit ODF-oplossing voor toegang aan de voorzijde met een compact framesysteem dat rug-aan-rug kan worden geplaatst om dezelfde vezelcapaciteit van 23.040 te bereiken, op een vloeroppervlak van slechts 6,5 tegels.

  panduit-Afbeelding4.png

  panduit-Afbeelding5.png

Diagram 2 & 3 – Ruimtebesparende ODF-oplossing

Deze innovatieve modulaire platforms zijn speciaal ontworpen voor datacenters die netwerkpatching in de white spaces en Meet-Me Rooms (MMR) vereisen. De ODF's werken ook goed in kleinere ruimtes, omdat de toegangsframes aan de voorkant zijn ontworpen voor wandmontage. Daarom kunnen eerder niet rendabele gebieden nu worden benut, waardoor klanten verzekerd zijn van de meest efficiënte en effectieve lay-out van de bekabelingsinfrastructuur. Met hoge dichtheid ODF’s kunnen datacenterexploitanten zowel voldoen aan de toenemende vraag naar nieuwe diensten, de dagelijkse MAC's vereenvoudigen als hun investeringen toekomstbestendig maken.

MAC's en beveiliging

Beheerde netwerkconnectiviteit is essentieel en zorgt er o.a. voor dat MAC's correct worden verwerkt en geregistreerd. Dat is van cruciaal belang voor de operationele efficiëntie van elke IT-ruimte, of het nu gaat om white of grey spaces. Intuïtief kabelbeheer en gemakkelijke toegang tot de glasvezelconnectiviteit in een ODF met hoge dichtheid kunnen het gebruiksgemak en de snelheid van MAC's met wel 40% verhogen. Bovendien vermindert het gebruik van de nieuwste glasvezelconnectiviteit en kabels met een kleine diameter het risico voor aangrenzende verbindingen tijdens MAC's aanzienlijk. In een ITIC-onderzoek naar de downtime-kosten komen menselijke fouten (64%) op de tweede plaats na beveiligingsinbraken (73%) als de belangrijkste oorzaken voor downtime. Systemen kunnen, net als een goed ontworpen en onderhouden ODF, menselijke fouten verminderen of elimineren, wat de klanttevredenheid en de totale winstgevendheid verbetert.

Er zijn verschillende digitale en op papier gebaseerde systemen voor het registreren van nieuwe installaties en MAC's, maar het is van essentieel belang dat dit rigoureus en dynamisch gebeurt. Met als resultaat dat de netwerkinformatie altijd accuraat is en elke wijziging wordt vastgelegd. Naarmate de infrastructuur dichter en complexer wordt, wordt het noodzakelijker om kabeltrajecten digitaal vast te leggen en te beheren, om het aantal menselijke fouten te kunnen reduceren en voorkomen.

Het is belangrijk om een ODF te kiezen met duidelijk gedefinieerde en traceerbare kabeltracés, om giswerk te voorkomen en de noodzaak voor dure vervanging van kabels te beperken. Afsluitbare toegangsbeveiliging van zowel de deur als de behuizing van een ODF is belangrijk voor MTDC's om onbedoelde menselijke fouten te verminderen, terwijl daarmee ook compartimentele beveiliging voor meerdere huurders wordt toegevoegd.

Conclusie

Er is een continue behoefte om alle aspecten van het datacenter te verkleinen voor uitbreidingen van steeds meer elektronica en verbindingen met een hogere datasnelheid. Om daarin invulling te kunnen geven, wordt een hoogwaardige glasvezelinfrastructuur met hoge dichtheid steeds belangrijker. Innovatieve ontwerpen bieden kosteneffectieve oplossingen die zowel toekomstbestendig zijn als naar behoefte kunnen worden opgeschaald om investeringen uit te stellen. High Density ODF's zijn zorgvuldig ontworpen, uitbreidbare configuraties met de mogelijkheid om de meeste glasvezels te hosten in een vergaand georganiseerde en eenvoudig te gebruiken oplossing. Ze bieden tevens veiligheid op punten waar menselijke fouten vaak de oorzaak zijn van kostbare en vermijdbare downtime. Het kiezen van een ODF die aan al deze eisen voldoet en wereldwijd beschikbaar is, is een belangrijke stap voor hyperscalers en MTDC's om te standaardiseren op een ontwerp dat zowel de dichtheid optimaliseert als de installatie en het operationele beheer vereenvoudigt.

 

Hans Obermillacher is Senior Business Development Manager voor Datacenters EMEA bij Panduit en heeft ruim 20 jaar ervaring in de datacentermarkt. Meer informatie op: www.panduit.com/ODF

Lees ook
Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.