Grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld geopend in Singapore

zonnepanelen

Het grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld is geopend in Singapore. In een pilotproject wordt de effectiviteit van een dergelijk systeem onderzocht. De test duurt zes maanden. Ook voor datacenters kan een dergelijk systeem interessant zijn.

Dit melden verschillende media, waaronder Channel News Asia, AsiaOne en The Straits Times. Het project is opgezet door het Solar Energy Research Institute Singapore en kost in totaal 11 miljoen dollar. Het veld met zonnepanelen is in totaal één hectare groot en ligt in het Tengeh Reservoir. Door dit reservoir te bedekken met zonnepanelen hoopt Singapore twee vliegen in één klap te slaan door enerzijds duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd verdamping van water uit het reservoir tegen te gaan.

In het veld worden verschillende systemen voor het opwekken van zonne-energie getest. Ieder systeem heeft een capaciteit van 1kW. Na afloop van de test worden de twee best presterende systemen geselecteerd voor een tweede proef, waarbij de capaciteit per systeem wordt opgevoerd tot 2kW. Bij de test wordt daarnaast gekeken naar de impact van de panelen op de biodiversiteit en waterkwaliteit in het reservoir. Dit aspect wordt onderzocht door de Public and Utilities Board, het nationale wateragentschap van Singapore.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1