Grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld geopend in Singapore

zonnepanelen

Het grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld is geopend in Singapore. In een pilotproject wordt de effectiviteit van een dergelijk systeem onderzocht. De test duurt zes maanden. Ook voor datacenters kan een dergelijk systeem interessant zijn.

Dit melden verschillende media, waaronder Channel News Asia, AsiaOne en The Straits Times. Het project is opgezet door het Solar Energy Research Institute Singapore en kost in totaal 11 miljoen dollar. Het veld met zonnepanelen is in totaal één hectare groot en ligt in het Tengeh Reservoir. Door dit reservoir te bedekken met zonnepanelen hoopt Singapore twee vliegen in één klap te slaan door enerzijds duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd verdamping van water uit het reservoir tegen te gaan.

In het veld worden verschillende systemen voor het opwekken van zonne-energie getest. Ieder systeem heeft een capaciteit van 1kW. Na afloop van de test worden de twee best presterende systemen geselecteerd voor een tweede proef, waarbij de capaciteit per systeem wordt opgevoerd tot 2kW. Bij de test wordt daarnaast gekeken naar de impact van de panelen op de biodiversiteit en waterkwaliteit in het reservoir. Dit aspect wordt onderzocht door de Public and Utilities Board, het nationale wateragentschap van Singapore.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1