Facebook bouwt opnieuw datacenter in Ierland

De bouw van een nieuw datacenter van Facebook in het Ierse County Meath is van start gegaan. De locatie wordt het tweede datacenter van Facebook in Europa.

In totaal investeert Facebook 220 miljoen dollar in het Cloneed Data Center. Het datacenter wordt voor 100% aangedreven door duurzame energie en wordt voorzien van switches, storage en servers die in eigen beheer zijn ontworpen door Facebook. Het datacenter moet eind 2017 of begin 2018 operationeel zijn.

Gefaseerd

Het datacenter word gefaseerd gebouwd. De locatie wordt in fase één voorzien van twee gebouwen waarin acht datahallen worden ondergebracht. Het totale datacenter verbruikt tot 72MW aan energie, die dus volledig uit duurzame energiebronnen zal worden afgenomen. In fase twee kan het datacenter verder worden uitgebouwd, met een nieuw gebouw waarin 4 extra datahallen kunnen worden ondergebracht.

Het Clonee Data Center wordt gekoeld met behulp van buitenlucht. Hierbij kiest Facebook voor indirecte luchtkoeling, waarbij het zout wordt gefilteerd uit de zeelucht die afkomstig is van de Ierse Zee.

Luleå

Eerder bouwde Facebook al een datacenter in het Zweedse Luleå. Dit datacenter werd in 2013 geopend. Dit datacenter heeft een vermogen van 120MW en wordt eveneens gekoeld met behulp van buitenlucht.

facebook-clonee-data-center-ierland
Dossiers
Meer over
Lees ook
Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1

Merpa Datahousing Consultancy  en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Merpa Datahousing Consultancy en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Elvira Dragstra van Merpa Datahousing Consultancy en Henk van den Berg van Meiberg Consultancy zijn op 15 januari 2014 een samenwerkingsverband aangegaan en betreden met een nieuw gezicht de markt:  Decision Datacenter Partners BV. Zowel Merpa als Meiberg hebben een  ruime ervaring op het gebied van datacenters die bij veel verschillende bedrijve1