Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

De Duitse cloud startup Cloud&Heat claimt met zijn datacenter in Dresden een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,05 te halen. Het datacenter is gebouwd volgens een concept waarbij restwarmte wordt hergebruikt om bovengelegen woningen te verwarmen en warm water te produceren.

Dit heeft Cloud&Heat bekend gemaakt op de CeBIT. Deze startup heeft een concept ontwikkeld op basis van compacte serverkasten waarin de warmte die wordt gegenereerd door interne componenten wordt opgevangen. Deze restwarmte wordt ingezet om verwarming en warm water te leveren aan woningen of kantoorpanden. Op de CeBIT toont het bedrijf deze serverkasten.

Datacenter in Dresden

Cloud&Heat heeft dit concept toegepast in zijn datacenter in het Duitse Dresden. Dit datacenter is gebouwd in de kelder van een flatgebouw en levert aan woningen in dit pand zowel verwarming als warm water. De startup claimt indien de warmtepomp die hiervoor wordt gebruikt buiten beschouwing wordt gehouden zelfs een PUE van 1,01 te realiseren.

Naast een lage PUE weet Cloud&Heat ook een lage Energy Reuse Effectiveness (ERE) te behalen. Deze ERE is in een datacenter waarin restwarmte niet wordt gebruikt gelijk aan de PUE. Het datacenter van de startup in Dresden heeft een ERE van 0,62.

cloud-heat

Bron: DatacenterDynamics

Dossiers
Meer over
Lees ook
Restwarmte Equinix voor woningen in Frankfurt

Restwarmte Equinix voor woningen in Frankfurt

Equinix heeft bekend gemaakt dat het restwarmte gaat leveren aan woningen in Frankfurt. Het is hiertoe een samenwerking aangegaan met woningbedrijf Vonovia, het ingenieursbedrijf AS Enterprise en financier EB-SIM. Deze samenwerking beoogt een verwarmingsnetwerk te bouwen voor de wijk Griesheim in Frankfur

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam heeft er nog een probleem bij en volgens de lokale pers zal nu nog meer naar datacenters gekeken gaan worden. Die belangstelling heeft niets te maken met het gebrek aan stroom of ruimte. Amsterdam heeft enorme behoefte aan restwarmte om het warmtenet te kunnen realiseren.

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de1