Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

DT batterijopslag hernieuwbare energiebronnen

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Grootschalige batterijopslagsystemen worden gebruikt om overtollige wind- en zonne-energie op te slaan en weer vrij te geven wanneer dat nodig is. Ze helpen de stroomtoevoer stabiel te houden, compenseren netschommelingen en vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet. Omdat hernieuwbare energie niet altijd constant beschikbaar is, is een succesvolle energietransitie niet mogelijk zonder opslagtechnologie. Samen met INTILION en Pixii integreerde PASM, dochteronderneming van Deutsche Telekom, op 24 april 2024 de eerste twee grootschalige batterijopslagsystemen, elk met een capaciteit van 6 megawattuur (MWh) per batterijsysteem, in het elektriciteitsnet in Münster. Hiermee is Deutsche Telekom het eerste telecommunicatiebedrijf met grootschalige batterijopslagsystemen voor duurzame energie.

66 MWh erbij

PASM bouwt drie extra opslaglocaties in Hannover, Bamberg en München, die een totale capaciteit van 66 MWh zullen creëren. DT  en PASM streven naar een capaciteit van in totaal 300 MWh aan energie via batterijopslag tegen 2030.

Verdere stappen

PASM breidt haar duurzame energieportfolio voortdurend uit door middel van Power Purchase Agreements (PPA's). Vanaf januari 2026 zal Deutsche Telekom 50 procent van zijn energieportfolio via PPA's inkopen. In het kader van de onlangs gesloten langlopende stroomafnameovereenkomst met EnBW zal het 100 MW afnemene van het windmolenpark “He Dreiht” in de Duitse Noordzee.

(bron)

Lees ook
Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.