Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Screenshot 2024-04-30 at 10.33.58

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

Exowatt claimt een nieuwe benadering te hebben ontwikkeld door warmte op te slaan in plaats van elektriciteit. Het maakt daarbij gebruik van thermische batterijen en dus niet elektrochemische batterijen. Ook claimt men niet afhankelijk ten zijn van zeldzame metalen. Elektriciteit wordt continu geproduceerd en gedistribueerd met behulp van een thermische motor. Dit kan dus, zo stelt het bedrijf, ongeacht de weersomstandigheden.

Het belangrijkste product van Exowatt, de P3-module, komt in de vorm van een container met zonnepanelen erbovenop. De Exowatt-technologie slaat de zonne-energie op in een thermische batterij, waar het gedurende 24 uur kan worden bewaard. De Exowatt P3 bestaat uit een modulair 3-in-1 systeem: een warmtecollector, een thermische batterij en een thermische motor die energie en warmte kan leveren gedurende de dag. Dit alles is dus samengebracht in een 40-voet container.

Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, streeft Exowatt ernaar elektriciteit aan te bieden voor 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder. Dat zou lager zijn dan de prijs van fossiele brandstoffen en traditionele hernieuwbare energiebronnen.

Een van de gelovigen in deze visie is Sam Altman, mede-oprichter van OpenAI. Samen met enkele andere investeringsfondsen levert hij een financiële injectie van 20 miljoen dollar om tegen het einde van het jaar 500 megawatt te kunnen implementeren.

 

Illustratie: Exowatt

Lees ook
Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1