De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

geld

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

De Algemene Rekenkamer heeft als taak de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid te controleren. In het jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek krijgt het parlement de resultaten van dat werk te zien. Naast dat grote onderzoek kijkt de Rekenkamer ook naar naar de kosten en effecten van overheidsbeleid.

Tot dat laatste behoort het onder de loep nemen van de wettelijke energiebesparingsplicht bedrijven. Die plicht geldt om twee hoofdredenen: het milieu en de schaarste van energie. Het tweede punt is door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne extra duidelijk geworden. De zorgen om schaarste waren er ook al voor 2022.

Over lopende onderzoeken communiceert de Rekenkamer incidenteel. Het is vooral bedoelt om partijen inzicht te geven in de voortgang. Het onderzoek naar de energiebesparingsplicht is in juli van dit jaar begonnen en het schematische overzicht geeft aan dat de rapportage in oktober 2024 naar buiten zal komen.

Tot die tijd zwijgt de Rekenkamer over de details. Nadrukkelijk staat op de website dat via een beroep op de WOO (voorheen WOB) geen tussentijdse publicatie kan worden afgedwongen. We weten daarom niet wat de exacte scope is van het onderzoek. Verontrustend is daarbij dat de Rekenkamer als een van de redenen voor het onderzoek geeft: “[dat] het erop lijkt dat de energiebesparingsplicht maar beperkt wordt nageleefd.”(link)

Het hoeft verder geen uitleg dat datacenters een voorbeeld van een sector zijn die voor de Rekenkamer interessant kan zijn. Dat geldt evenzo voor iedere partij die serverruimtes inricht en daarvoor een beroep doet op de bestaande subsidieregelingen.

Lees ook
NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale1

Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Een nieuwe studie roept twijfel op over het idee dat SSDs (Solid State Drives) altijd energiezuiniger zijn dan harde schijven als opslagmedium in datacenters. Hoewel SSDs vaak worden gewaardeerd om hun snelheid en veronderstelde energiezuinigheid, blijkt uit een onderzoek van Scality dat harde schijven in sommige gevallen een betere energiedichthe1