Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

duurzaamheid-groen-bomen

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

Vorige week was het weer eens zover, UI hield een webinar over trends rond duurzaamheid van datacenters. UI had daarvoor een online onderzoek uitgezet naar de volgers van het videokanaal en waarschijnlijk de rest van de relaties. Dat leverde ruim 300 sets met antwoorden op. Aan de hand daarvan werden vervolgens uitspraken gedaan.

Deze methodiek is herkenbaar, maar er moet een vette disclaimer bij. UI heeft geen idee hoe serieus de antwoorden zijn en of de invullers überhaupt iets met datacenters (*) te doen hebben. Daarom is elke uitspraak of trend met een flinke korrel zout te nemen. Dat is ook om een andere redenen nodig, de antwoorden komen van een “global panel”. Weinig handig voor wie wil weten hoe de vlag er in zijn land of regio bij hangt.

Regels per land

Maar toch valt er iets te zeggen over de stand van zaken en dat is dat Jan en alleman klaagt dat het gecompliceerd is. Een open deur natuurlijk, maar ook een waar elke adviseur blij van wordt. UI heeft voor het webinar ook nog eens een overzicht gemaakt van alle regels rond duurzaamheid waaraan datacenters hebben te voldoen.

Toegegeven dat zijn er heel veel, maar is het echt zinnig om te weten dat in Japan de regels anders zijn dan in Thailand, Canada of de EU? Ja zegt UI en geeft als verklaring dat het voor de internationale spelers op de datacentermarkt zo wel erg moeilijk is de juiste maatregelen te nemen.

Makkelijk

Die verklaring komt wel erg makkelijk over. Duurzaamheidseisen zijn per land verschillend, maar dat geldt ook voor het arbeidsrecht. Over dat laatste hoor je niemand in de sector klagen, waarom dan wel over regels voor duurzaamheid?

Beren

UI gaat die vraag niet beantwoorden en beaamt dat de combinatie van duurzaamheid en datacenters complicated onderwerp is. De nuchtere Nederlander met kennis van de sector zal iets anders concluderen. De bereidheid openheid van zaken te geven en de concurrentie inzicht in de stappen die men neemt is gering. In tegenstelling tot andere sectoren is de “first mover” strategie hier ongewenst. Dan maar klagen en wijzen op talloze beren op de weg.

 

(*) Het begrip datacenters betekent voor UI zowel colo als serverruimtes. Nog een reden de gegeven antwoorden met enige voorzichtigheid te behandelen.

 

Dit bericht verscheen eerder op ITchannelPRO

Lees ook
Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid. De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capi1

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1