Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren gewend waren. In Nederland blijkt de toename in 2013 met 3 procent uiterst beperkt te zijn geweest.

Het energieverbruik van datacenters staat al weer enkele jaren in het middelpunt van de aandacht. Weliswaar vormen datacenters - zeker ook voor Nederland - een belangrijke economische activiteit die voor veel werkgelegenheid en belastinginkomsten zorgt, een groei in het wereldwijde elektriciteitsverbruik tussen 2011 en 2012 met 19 procent werd de industrie door de publieke opinie niet in dank afgenomen. De ‘call to action’ die hier op volgde, lijkt nu echter effect te hebben. Weliswaar plust het elektriciteitsverbruik van datacenters nog altijd, maar met een wereldwijde groei van 7 procent is de toename beduidend minder dan enkele jaren geleden.

Maatregelen

Dat blijkt uit het rapport ‘Global Data Center Power 2013’ van DCD Intelligence. De onderzoekers zien een aantal interessante ontwikkelingen die voor deze afvlakking zorgen:

  • -      steeds meer maatregelen om tot een efficiënter gebruik van energie te komen
  • -      sterke groei van het aantal consolidatieprojecten
  • -      een toenemend gebruik van outsourcing naar gespecialiseerde aanbieders van IT- en datacenter-diensten
  • -      een lager dan verwachte groei in de ‘emerging markets'

Uitsplitsing

De genoemde 7 procent vormt een wereldwijd gemiddelde. Uitgesplitst naar landen en werelddelen ontstaat een heel ander beeld. In sommige delen van de wereld - het Midden-Oosten en Afrika (MEA) bijvoorbeeld - groeit het elektriciteitsverbruik nog altijd zeer fors. In MEA is de plus bijvoorbeeld 17,5 procent. Ook in Latijns-Amerika is de groei nog altijd zeer fors: een plus van 15,1 procent.

In Europa zien we wereldwijd de geringste toename: een plus van 6 procent. Ook Noord-Amerika en Azië zitten wat groei betreft in de ‘single digits’. In figuur 1 en 2 is de groei van het elektriciteitsverbruik uitgesplitst naar continenten en naar landen. In de tabel zijn de cijfers per land weergegeven.

Europa

Het beeld dat de Europese datacenter-markt oproept, is erg gefragmenteerd. De scheidslijn loopt volgens de onderzoekers met name tussen de zeer volwassen Noord-Europese markten en de landen in het zuiden en oosten van Europa waar de markt nog veel meer in beweging is.

In Noord-Europa zien we heel duidelijk het effect van de maatregelen die de aanbieders en afnemers in de datacenter-industrie gezamenlijk hebben genomen op het gebied van energie-efficiency. In landen als Turkije en Rusland - waar heel veel nieuwbouw plaatsvindt - is de groei van het elektriciteitsverbruik het grootst tot soms wel 30 procent. Een land als Nederland - waar toch ook met regelmaat nieuwe datacenters worden gebouwd - kent een groei van het elektriciteitsverbruik met 3 procent, wat in vergelijking met andere landen uiterst laag is.

Kijk voor meer informatie over dit rapport op www.dcd-inteligence.com.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Op LinkedIn is een discussie gaande over de vraag of Europese datacenters wel klaar zijn voor het draaien van zware AI-workloads. Die discussie wordt verder gevoed door een recent rapport waarin helder wordt gesteld: ‘The European data centre market is not ready for AI customers’.

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Het aantal technologiereuzen dat zijn plannen voor AI-datacenters aanpast, stijgt naar twee. Volgens rapporten van de banken Wells Fargo en TD Cowen heeft Amazon de onderhandelingen over sommige deals rond AI-datacenter, voornamelijk in Europa, stilgelegd.

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Het is de categorie nieuws waarmee Amsterdam tot ver buiten de landsgrenzen de pers zal halen. In en rond de hoofdstad zal er tot 2035 geen ruimte op het elektriciteitsnet voor datacenters worden vrijgemaakt. Dat is het voorstel van wethouder Pels waarover de gemeenteraad volgende maand vergadert.