Amazon Web Services start pilot met energieopslagsysteem van Tesla

windmolen

Amazon Web Services (AWS) gaat een pilot uitvoeren met nieuwe batterijen van autofabrikant Tesla. Het energieopslagsysteem van Tesla is gebaseerd op de powertrain architectuur en componenten van de elektrische voertuigen van het bedrijf. Naast AWS zijn ook Target, EnerNOC en Jackson Family Wines bij de pilot betrokken.

Amazon heeft zichzelf als doel gesteld voor 100% gebruik te maken voor duurzame energie. De pilot met Tesla moet helpen deze doelstelling te realiseren. De systemen integreren batterijen, elektronica, thermische management en een beheeroplossing in een turn-key systeem.

Energie opslaan

Het Amerikaanse bedrijf maakt al langer gebruik van zonne- en windenergie. Het probleem bij deze duurzame energiebronnen is echter dat zij niet altijd beschikbaar zijn. Het efficiënt kunnen opslaan van energie is dan ook noodzakelijk om voor 100% gebruik te kunnen maken van duurzame energie. De samenwerking met Tesla moet hiervoor uitkomst bieden.

De voordelen van een energieopslagsysteem gaan echter verder. Een dergelijk systeem stelt partijen ook in staat duurzame energie te kopen op het moment dat de kosten het laagst zijn. Deze energie kan vervolgens worden opgeslagen en op een later moment worden ingezet. Ook worden hoge energierekeningen om pieken in energiebehoeften op te kunnen vangen worden voorkomen, aangezien deze pieken kunnen worden opgevangen met energie die is opgeslagen in de batterijen van Tesla.

Dossiers
Lees ook
Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1