DDA brengt impact van IoT op datacenters in beeld

datacenter2

Het is op dit moment één van de belangrijkste trends in de digitale economie: het Internet of Things (IoT). De verwachtingen zijn hoog gespannen en de meningen sterk verdeeld. Zal het IoT een revolutionaire nieuwe innovatie blijken of is terughoudendheid geboden? Om enig inzicht te geven in wat IoT is, waar het al wordt toegepast en wat we er van mogen verwachten, publiceert de Dutch Datacenter Association (DDA) een paper over het IoT.

Stijn Grove, directeur van de DDA over de paper: "De vraag of IoT een impact zal hebben, kan ik volmondig met 'ja' beantwoorden. Iedereen in onze sector is er mee bezig, het is alleen nog afwachten hoe een en ander zich zal ontwikkelen. Het staat echter buiten kijf dat het IoT aan een flinke opmars bezig is. Dat blijkt uit talloze onderzoeken en ik heb het de afgelopen tijd ook regelmatig met eigen ogen kunnen aanschouwen bij bedrijven. De toepassing van IoT gebeurt voor een groot deel buiten het blikveld. Veel devices en apparaten zijn op het internet aangesloten zonder dat we ons er van bewust zijn. Bovendien is de infrastructuur van communicatienetwerken en datacenters die het IoT mogelijk maakt, voor velen onbekend. Mede daarom en gezien de centrale rol die datacenters bij de ontwikkeling en uitrol van IoT spelen, hebben we het initiatief genomen tot deze IoT paper."

Solide digitale infrastructuur

Het IoT kan alleen functioneren dankzij een solide digitale infrastructuur. Datacenters hebben daarbij een spilfunctie: alle data die via IoT devices wordt verzameld, komt samen in een datacenter. Andersom beïnvloedt IoT datacenters ook: na een periode van centralisatie zien we nu een omgekeerde beweging om de data die IoT devices genereren dicht bij de bron te kunnen verwerken. En IoT wordt ook in datacenters toegepast om de energie-efficiëntie en uptime van de aanwezige apparatuur te maximaliseren.

Grove: "IoT zal in ieder denkbaar domein van onze samenleving en economie toegepast worden. De paper die we vandaag publiceren is bedoeld om een inkijkje te geven in de mogelijkheden die het IoT nu al biedt, wat we mogen verwachten in de nabije toekomst en inzicht te geven in de infrastructuur die nodig is om IoT te faciliteren. We zullen dit rapport op 8 juni aanstaande presenteren en nader toelichten tijdens The Internet of Things Event op de High Tech Campus in Eindhoven, met een focus op de achterliggende infrastructuur."

De paper is via deze link te downloaden.

Meer over
Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.