Datacenter management hoeft niet duur te zijn

Minkels

Voor efficiënt datacenter management is het noodzakelijk om te investeren in een Datacenter Infrastructure Management oplossing - oftewel een DCIM systeem. Toch?

Voor omvangrijke datacenters is het wel aan te raden. Voor de meeste datacenters is een DCIM systeem echter nogal duur, terwijl veel van de analyse- en managementgegevens in een DCIM oplossing doorgaans niet worden gebruikt.

Om tegemoet te komen aan de specifieke managementbehoeften van kleine en middelgrote datacenters, heeft Minkels enige tijd geleden een kosten-efficiënte monitoring & management oplossing op de markt gebracht. De oplossing heet VariControl Energy Monitoring (zie kader), een monitoring & management systeem dat gezien kan worden als een mini DCIM - een simplistische en doeltreffende methode om energiewaarden en aanvullende datacenter parameters te managen. Wageningen University & Research Centre is een voorbeeld van een organisatie die VariControl Energy Monitoring in zijn datacenter heeft geïmplementeerd. Via de oplossing kunnen de belangrijkste key performance indicators (KPI’s) van een datacenter worden uitgelezen, geanalyseerd en gemanaged.

Investeringskosten DCIM

Een volledig DCIM systeem vergt een substantiële investering. Ook vraagt een DCIM implementatietraject behoorlijk wat tijd en energie van een organisatie. Middels zo’n systeem kunnen bijvoorbeeld pompen en chillers worden gemanaged, en UPS’en en generatoren, terwijl ook fysieke capaciteitsplanning doorgaans via een DCIM systeem kan worden uitgevoerd. Het zijn slechts een paar voorbeelden, de werkelijke lijst met meetpunten en soorten managementgegevens is nog veel langer. Een DCIM oplossing heeft raakvlakken met bijvoorbeeld een Gebouw Beheer Systeem (GBS) en de algehele gebouwinfrastructuur die hiermee wordt gemanaged, maar voor veel datacenters weegt de significante investering in zo’n uitgebreid DCIM systeem vaak niet op tegen de opbrengsten. Ook is het de vraag of alle detailgegevens in de praktijk wel worden gebruikt.

Minkels VariControl Energy Monitoring focust zich op de whitespace in het datacenter. Oorspronkelijk is het ontwikkeld als een energie monitoring & managementsysteem, waarmee voornamelijk het energieverbruik kan worden gemonitord en gemanaged. Recent heeft Minkels de oplossing uitgebreid met aanvullende managementtools en rapportagemogelijkheden. Het betekent dat nu allerlei IT gerelateerde meetgegevens kunnen worden geanalyseerd, waaronder bijvoorbeeld ook ampèregegevens en de conditie van servers. En dat datacenter beheerders – geautomatiseerd, via e-mail – snel en overzichtelijk uitgebreide managementrapportages met de nodige KPI’s in hun inbox krijgen.

Samenhang en risicobeperking

“In de markt is een sterke groei zichtbaar als het gaat om datacenters die hun energiegegevens monitoren en analyseren”, zegt Jules Sommers, Product Manager bij Minkels. “Marktcijfers laten zien dat 63 procent van de datacenters in 2011 aan energiemeting deed. In 2013 is dat percentage verder gegroeid naar 72 procent. Het blijkt ook dat er steeds meer details in de whitespace omgeving worden gemeten, tot op rackniveau en de IT omgeving aan toe. Men wil weten wat de status is van een zekering. Waar mogelijk sprake is van lekstromen. En bijvoorbeeld wat het reactieve stroomvermogen is. VariControl Energy Monitoring geeft antwoord op dergelijke vragen, waarbij datacenter beheerders niet worden vermoeid met allerlei ruisgegevens die de complexiteit alleen maar zouden kunnen verhogen.”

Ook het managen van de samenhang tussen de verschillende elektrische componenten in een datacenter is belangrijk. Een gebrek aan samenhang zorgt enerzijds voor stroomverlies en dus een verhoging van de stroomkosten van een datacenter. Anderzijds betekent het een verhoging van het uitvalrisico en daarmee mogelijk een verlies in uptime.

Sommers: “Het mooie aan VariControl Energy Monitoring is dat de oplossing de mogelijkheid biedt om allerlei gemeten waarden samen te voegen. Daarmee kan vervolgens op een hoger niveau in het datacenter worden bepaald wat het verbruik is, zonder de nodige aanvullende investeringen in hard- en software te hoeven doen. VariControl Energy Monitoring biedt gedegen inzicht in allerlei aspecten van de energiehuishouding, op verschillende niveaus. Daarmee is een betere cohesie tussen de componenten gewaarborgd en zijn bepaalde risico’s afgedekt.”

Monitoren racks en serverruimtes

Ook op het niveau van racks en serverruimtes is het belangrijk om te monitoren. Natuurlijk hoeft een dergelijke monitoring minder uitgebreid te zijn dan bij kleine en middelgrote datacenters, maar het verzamelen van enkele basisgegevens kan het management vergemakkelijken en de kans op outages verkleinen.

Specifiek voor het monitoren van racks en kleine serverruimtes heeft Minkels de oplossing VariControl-S (zie kader) ontwikkeld. IT bases, een datacenter integrator en partner van fabrikant Minkels, heeft VariControl-S onder andere bij de gemeente Wijchen geïmplementeerd. Middels deze oplossing kunnen gebruikers gegevens uitlezen zoals temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroming. Alarmeringsopties zorgen ervoor dat snel en doeltreffend kan worden ingegrepen in geval van calamiteiten.

VariControl-S wordt volgens Sommers steeds vaker gevraagd door klanten. “In de markt is een groeiende behoefte zichtbaar als het gaat om het verzamelen van detailgegevens in de IT-omgeving - het verzamelen van meetgegevens in en direct rondom het rack. Diezelfde trend zien we overigens ook terug op beveiligingsniveau, waar security-oplossingen steeds vaker op rack en Cold Corridor niveau worden aangebracht - om nog beter grip te krijgen op de fysieke toegang tot de IT-apparatuur. VariControl-S biedt een IT-beheerder houvast bij het managen van de directe omgevingscondities van de apparatuur. Daarmee kun je de uitvalrisico’s beperken en de beschikbaarheid verhogen.”

Een investering in VariControl-S of VariControl Energy Monitoring kan voor gebruikers tegelijkertijd een opstap betekenen naar uiteindelijk toch de aanschaf van een volledig DCIM systeem. Sommers: “DCIM vraagt nogal wat van gebruikers. Je moet echt leren om met de grote hoeveelheid gegevens en de complexiteit ervan om te gaan. VariControl-S en VariControl Energy Monitoring kunnen voor een gebruiker een eerste stap zijn om grip te krijgen op deze materie.”

Het implementeren van een uitgebreid monitoringsysteem zoals een DCIM oplossing, is volgens Sommers bovendien een continu proces. VariControl-S en VariControl Energy Monitoring bieden de mogelijkheid om hier ervaring mee op te doen. Sommers: “Het implementeren van de meest ideale set-up voor een DCIM systeem vergt een continu proces van meetpunten bepalen, gegevens verzamelen, analyses erop los laten, om vervolgens weer van voren af aan opnieuw het proces in gang te zetten en verbeterpunten aan te brengen. De monitoringoplossingen die Minkels in het assortiment heeft, bieden de kans om op kosten-efficiënte wijze alvast grip te krijgen op dat continue verbeterproces en de eigen inzichten te vervolmaken.”

Minkels VariControl Energy Monitoring

VariControl Energy Monitoring is een kosten-efficiënt, web-based informatiesysteem voor het monitoren, controleren en (bij)sturen van stroomverbruik en aanverwante parameters in het datacenter. De oplossing kan via koppeling met PDU’s allerlei gegevens uitlezen en analyseren, waaronder stroom (A), spanning (V), energie (kWh), plus de vermogensfactor (%) op in- en uitgangen. Daarnaast kunnen ook sensoren voor temperatuur (°C) en luchtvochtigheid (%RV) in de oplossing worden geïntegreerd. De plug & play sensoren worden automatisch herkend door het systeem.

De geautomatiseerde managementrapportages worden middels een database met historische gegevens in perspectief geplaatst en via e-mail toegestuurd. Ook individuele uitgangen kunnen middels VariControl Energy Monitoring worden in- of uitgeschakeld of herstart. Verder biedt het monitoringsysteem onder andere rol-gebaseerde toegangsmogelijkheden en alarmeringsopties. Wageningen University & Research Centre is een voorbeeld van een organisatie die VariControl Energy Monitoring in zijn datacenter heeft geïmplementeerd.

Minkels VariControl-S

Het management van een serverrack of een kleine serverruimte vraagt om een eenvoudige en kosten-efficiënte monitoringoplossing. Om de uptime van zowel een serverrack als een gehele serverruimte te garanderen, heeft Minkels de modulaire oplossing VariControl-S ontwikkeld. De oplossing kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het meten van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroming. In geval van calamiteiten ontvangen gebruikers alarmeringsberichten via e-mail, SMS, Web interface en SNMP. IT bases, een datacenter integrator en partner van fabrikant Minkels, heeft VariControl-S onder andere geïmplementeerd bij de gemeente Wijchen.

 
Meer over
Lees ook
Allegro Packet integreert Hawkeye Agent in Network Multimeter

Allegro Packet integreert Hawkeye Agent in Network Multimeter

Als onderdeel van een een langer lopende samenwerking tussen Allegro Packets en Keysight is nu opnieuw een gezamenlijke oplossing ontwikkeld. Het resultaat is de integratie van de Keysight Hawkeye Agent in de Allegro Network Multimeter als onderdeel van release 4.1.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

DatacenterWorks Expertsessie: Complexiteit van monitoring vraagt om integratie van tools

DatacenterWorks Expertsessie: Complexiteit van monitoring vraagt om integratie van tools

Op 19 maart 2022 organiseerde DatacenterWorks een expertsessie over monitoring. De druk bezochte online sessie speelde in op een belangrijke trend in de wereld van datacenterinfrastructuren. Door de pandemie maar natuurlijk ook als gevolg van de al langer spelende trend richting digitalisering is maximale beschikbaarheid van IT-diensten van crucia1