Universiteit van Birmingham vermindert energieverbruik met waterkoeling

Door gebruik te maken van waterkoeling kan de Universiteit van Birmingham naar verwachting het energieverbruik van de koeling in een datacenter met 83% terugdringen. Ook de energiekosten kunnen hierdoor fors worden verlaagd.

Lenovo_logo_2016 De Universiteit van Birmingham wilde zijn bestaande iDataPlex omgeving vernieuwen. In eerste instantie werd hierbij gekeken naar luchtkoeling. Door beperkingen zouden hiermee per rack slechts twee chassis kunnen worden geplaatst. De universiteit is daarom samen met Lenovo aan de slag gegaan en heeft een watergekoeld systeem ontworpen.

Waterkoeling

Het systeem pompt water via de achterzijde door heatsinks, die rechtstreeks zijn aangebracht op de CPU, RAM en andere componenten. Warmte wordt hierdoor afgegeven aan het water, dat vervolgens weer wordt afgevoerd uit de server. Het water wordt met een temperatuur van 45 °C de server ingepompt, en warmt hier ongeveer 10 °C op. Dit systeem maakt het mogelijk per rack zes chassis onder te brengen in het datacenter van de universiteit.

Dankzij het koelsysteem wordt 85% van alle warmte die door een 30 kW rack wordt gegenereerd direct afgevangen en afgevoerd, waardoor slechts 4,5kW aan warmte aan het datacenter wordt afgegeven. Op dit moment wordt gewerkt aan een extra warmtewisselaar voor het systeem, die deze laatste 4,5 kW aan warmte moet afvangen. Hierdoor verwachten de partijen nog nauwelijks luchtkoeling te hoeven gebruiken.

Mellanox en OCF

Lenovo heeft tijdens het project samengewerkt met Mellanox, leverancier van end-to-end InfiniBand en Ethernet interconnect oplossingen, en HPC-leverancier OCF.

Dossiers
Lees ook
DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.