Stockholm zet proeftuinen op voor duurzame datacenters

swedish-flag-1444442

De Zweedse hoofdstad Stockholm wil in samenwerking met verschillende partijen datacenters duurzamer en kostefficiënter gaan maken. Hiervoor worden twee proeftuinen ingericht, die beide Stockholm Data Parks gaan heten.

Dit meldt Computer Business Review. In de proeftuinen worden allerlei ontwikkelingen onderzocht die kunnen bijdragen aan het duurzamer en kostefficiënter maken van datacenters. Denk hierbij aan nieuwe datacenterinfrastructuur, maar ook aan de inzet van goedkope en duurzame energie. Daarnaast wordt gekeken naar het gebruik van restwarmte om huishoudens in Stockholm te verwarmen. De Zweedse hoofdstad stelt hierbij als doel uiteindelijk 10% van huizen in Zweedse steden met behulp van restwarmte te verwarmen.

Hub voor duurzame datacenters

“Tot nu toe zijn de meeste datacenters gebouwd zonder veel oog voor het milieu. Dit willen we veranderen. met de significante synergieën tussen restwarmte van datacenters en de klimaatdoelstelling van de stad om in 2040 fossiele brandstofvrij te zijn, ben ik vastbesloten van Stockholm een grote hub te maken voor duurzame datacenters”, legt Karin Wanngard, burgemeester van Stockholm, uit tegen Computer Business Review.

Om grote datacenters te overtuigen deel te nemen in de proeftuinen krijgen zij gratis koeling ter beschikking in ruil voor restwarmte afkomstig uit de datacenters. Dit aanbod geldt voor datacenters met een capaciteit van meer dan 10MW. Voor de proeftuin is de gemeente Stockholm een samenwerking aan gegaan met energiemaatschappijen Fortum Varme en Ellevio, dark fiber provider Stokab en het officiële agentschap dat zich bezig houdt met de stimulatie van investeringen in de regio Stockholm Invest Stockholm.

Verlaging van de energiebelasting

De oprichting van de Stockholm Data Parks volgt kort na een forse verlaging van de energiebelasting in Zweden. De energiebelasting voor datacenters is in Zweden per 1 januari 2017 met 97% verlaagd. Met deze maatregel wil de Zweedse overheid het Scandinavische land een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor datacenters maken.

Lees ook
NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1