Stand-by staande servers kosten jaarlijks 30 miljard dollar

Server rack, men x 2

Tien miljoen servers wereldwijd staan in datacenters niet te doen. Dit leidt tot een enorm verlies. Jaarlijks zouden stand-by staande servers maar liefst 30 miljard dollar kosten, omgerekend bijna 26,5 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultant Anthesis Group in samenwerking met de Stanford University en TSO Logic, leverancier van data analytics tools. In datacenters lijkt sprake te zijn van een wildgroei aan servers die in werkelijkheid niet gebruikt worden. Pakweg 30% van alle servers wereldwijd zou in de afgelopen zes maanden geen informatie of rekenkracht hebben geleverd.

Jonathan Koomey, als hoogleraar van de Stanford University betrokken bij het rapport, stelt dat ieder bedrijf vandaag de dag een IT-bedrijf is. Desondanks wordt er te weinig aandacht besteed aan IT-inefficiënties en de noodzaak om grootschalige wijzigingen aan te brengen in de wijze waarop IT-bronnen worden gebouwd, geprovisioneerd en beheerd. Het verwijderen van servers die stand-by staan resulteert volgens Koomey in een gigawatt schaalverkleining in de wereldwijde IT-belasting.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.