Schneider Electric lanceert tools om kosten van power- en koelmogelijkheden te vergelijken

Schneider Electric lanceert twee nieuwe tools die helpen bij het ontwerp van een datacenter kosten van verschillende opties te vergelijken. Het gaat om de ‘Prefabricated vs Traditional Data Center Cost Calculator’ en de ‘Cooling Economizer Mode PUE Calculator’.

De Prefabricated vs Traditional Data Center Cost Calculator is een tool die datacenterontwerpers helpt de kosten van een geprefabriceerde aanpak te vergelijken met die van een traditioneel datacenter op basis van CAPEX. In deze geprefabriceerde datacenters is power, koeling en IT-apparatuur in de fabriek al ingebouwd. Naast een volledig geprefabriceerde of traditionele aanpak kan de tool ook de kosten in kaart brengen van datacenters waarin geprefabriceerde modules voor delen van de infrastructuur worden gebruikt.

Berekening op basis van allerlei factoren

In de berekening van de kosten worden onder andere de koelarchitectuur, rackdichtheid, plaatsing van modules en de keuze tussen het aanschaffen of leasen van apparatuur meegewogen. Zo kan de tool ook inzichtelijk maken welke invloed het uitbreiden van het aantal racks in het datacenter heeft op de CAPEX. De prijzen die in de tool worden gehanteerd zijn afkomstig van zowel Schneider Electric als derde partijen.

De Cooling Economizer Mode PUE Calculator is een tool waarmee veel gebruikte koelinstallaties kunnen worden vergeleken op basis van belasting, de IT-omgeving waarin deze worden ingezet en de geografische locatie waar het datacenter is gevestigd. Beheerders geven in de tool onder andere de specifieke locatie van het datacenter, de IT-capaciteit, belasting van servers en de gewenste temperatuur in het datacenter op.

PUE, energiekosten en CO2-uitstoot

Op basis van deze data berekent de tool onder andere de verwachte Power Usage Effectiveness (PUE), energiekosten en jaarlijkse CO2-uitstoot van verschillende koelarchitecturen. Het gaat hierbij onder andere om koelinstallaties op basis van koelwater, koeltorens, CRAH’s (Computer Room Air Handlers), koeloplossingen op basis van droge koeling en row-based CRAH, glycol gekoelde architecturen en verschillende luchtkoeling gebaseerde oplossingen.

Beide tools zijn gratis beschikbaar.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Is koelaanpak PlayStation 4 ook bruikbaar in computerruimtes?

Is koelaanpak PlayStation 4 ook bruikbaar in computerruimtes?

Spelcomputers als de Xbox en de PlayStation wijken in veel opzichten nauwelijks af van meer traditionele high-performance computers zoals we die in datacenters tegenkomen. Een van de grote problemen bij dit soort spelcomputers is de enorme warmte die wordt geproduceerd door de GPU's ofwel graphical processing units. Een van de Japanse ontwerpers v1

Klimatisering bij Equinix AM3 Amsterdam

Klimatisering bij Equinix AM3 Amsterdam

In veel datacenters vertegenwoordigt de koeling ongeveer 25 procent van het energieverbruik. Daarmee komt klimatisering wat kosten betreft op de tweede plaats na de IT-hardware. In oudere centra is het percentage nog hoger. Hier ligt dus een aanzienlijk potentieel voor energiebesparing. Equinix heeft in AM3 Science Park Amsterdam een innovatief co1