RVO: ‘Warmte Koude Opslag groeit in populariteit’

datacenter

Steeds meer gebouweigenaren zetten in op Warmte Koude Opslag (WKO), meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door een dergelijk systeem te combineren met een warmtepomp is het mogelijk gebouwen op duurzame wijze te koelen en te verwarmen. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO.

WKO is een synoniem voor open bodemenergiesysteem. Een dergelijk systeem slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in een aquifer, een waterhoudende zand- en/of kiezellaag. Een aquifer is van nature aanwezig in de bodem. In bijna alle gevallen wordt een warmtepomp aan een WKO gekoppeld, eventueel in combinatie met een andere warmteopwekker. Dit maakt het mogelijk de juiste temperatuur voor een gebouw te produceren. De aquifer functioneert hierbij als bron voor de warmtepomp.

WKO kan in uiteenlopende gebouwen worden geïmplementeerd. Denk hierbij aan glastuinbouw, woningen, utiliteitsgebouwen en datacenters. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO. De techniek is duurzaam en maakt gebruik van zowel warmte als koude die wordt opgeslagen in de bodem. Deze bron is continu kosteloos beschikbaar, waardoor op de energierekening kan worden bespaard. Meer informatie over WKO, de voordelen hiervan en aandachtspunten is te vinden bij de RVO.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Met de voortdurende toename van het thermische ontwerpvermogen (TDP) van chips hebben traditionele methoden voor luchtkoeling steeds meer moeite om te voldoen aan de koelvereisten van moderne hyperscale datacenters, schrijft analist Yulin Wang van IDTechEx in een blog post. Als gevolg hiervan is vloeistofkoeling naar voren gekomen als een veelbelo1

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomve1

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.