Ruim 4 op de 10 beheerders maakt geen gebruik van DCIM

Lang niet alle datacenterbeheerders gebruiken een Data Centre Infrastructure Management (DCIM) oplossing voor het beheer van hun datacenterinfrastructuur. 43% van de beheerders vertrouwt nog steeds op handmatige methodes voor capaciteitsplanning. 55% kiest wel voor DCIM.

Dit blijkt uit onderzoek van Intel onder 200 Amerikaanse en Britse datacenterbeheerders. Het gaat hierbij overigens niet alleen om beheerders van kleinschalige datacenters. Ook veel beheerders van grotere datacenters met meer dan 1.500 servers kiezen ervoor infrastructuur handmatig te beheren. De populairste tool hiervoor is Microsoft Excel.

Kosten en kennis

De belangrijkste reden om niet voor DCIM te kiezen zijn de kosten. 46% geeft aan dat de kosten van een DCIM-oplossing de implementatie hiervan in de weg staan. 35% is bang over onvoldoende kennis te beschikken om een geautomatiseerde tool te implementeren.

56% van de handmatige planners geeft aan maandelijks meer dan 40% van hun tijd te investeren in capaciteitsplanning. Intel stelt dat dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Beheerders investeren dusdanig veel tijd in het handmatig beheren van hun IT-omgeving dat zij geen tijd overhouden om zich in een DCIM-tool te verdiepen, wat de implementatie hiervan in de weg staat.

Optimaliseren van koeling

In het onderzoek komt ook naar voren dat voor het optimaliseren van de koeling DCIM een veelgebruikte tool is. 63% geeft aan hiervoor een DCIM-oplossing in te zetten. Daarnaast zijn ook racksensoren, spreadsheets en hotspot audits populaire tools. Beheerders die geen DCIM inzetten blijken minder snel geneigd te zijn hotspot audits en CFD simulaties in te zetten. Eén op de vijf datacenters is dan ook volledig afhankelijk van thermische sensoren op rackniveau en spreadsheets voor het optimaliseren van de koeling.

Dossiers
Lees ook
ICTroom bouwt modulair datacenter in Engeland

ICTroom bouwt modulair datacenter in Engeland

ICTroom bouwt een nieuw modulair datacenter voor internationale IT-service provider uit het Verenigd Koninkrijk. Om welke provider het precies gaat laat ICTroom in het midden. De ICTroom Modular Datacenter (IMD) is een gestandaardiseerde en schaalbare datacenter oplossing. De oplossing is ontwikkeld door ICTroom in samenwerking met Siemens, GEA en1

’Succesvolle implementatie DCIM vraagt om procedures, inzicht, begrip en draagvlak’

’Succesvolle implementatie DCIM vraagt om procedures, inzicht, begrip en draagvlak’

Implementaties van Data Center Infrastructure Management-tools zijn omvangrijke en complexe projecten die soms jaren in beslag nemen. Onder andere in de aanloop gaat veel tijd zitten. “Je bent al snel een aantal maanden onderweg voordat de eerste spade de grond in gaat”, waarschuwt CEO Paul van ’t Wout van DCIM-specialist CANS. DatacenterWorks spr1

'Datacenters gaan tussen nu en 2025 grote veranderingen door'

'Datacenters gaan tussen nu en 2025 grote veranderingen door'

Datacenters gaan de komende jaren grote veranderingen door. Data Center Infrastructure Management (DCIM) gaat een cruciale rol spelen in datacenters, terwijl ook de wijze waarop datacenters worden aangedreven totaal gaat veranderen. Dit voorspelt Emerson Network Power in het rapport 'Data Center 2025: Exploring the Possibilities'. Emerson Network1