Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

C&W EMEA Top Markets Data Center

Volgens de meest recente editie vanGlobal Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken. Deze expansie is zichtbaar in zowel opkomende als gevestigde markten en wordt met name gevoed door een toenemende vraag naar cloud-diensten en een groeiende interesse in de toepassing van kunstmatige intelligentie.

De EMEA-regio, met traditionele centra zoals Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin (FLAP-D), ondervindt nog steeds uitdagingen op het gebied van energie, planning en ruimte. Ondanks deze problemen blijft de vraag groot. Londen behoudt zijn positie als grootste Europese markt en staat op de vijfde plaats op de wereldwijde top-10 lijst. De interesse in Zuid-Europa neemt toe dankzij intercontinentale onderzeese kabels. In Scandinavische steden als Stockholm, Kopenhagen en Oslo, en ook in landelijke gebieden, neemt de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen juist toe.

In Noord-Amerika laten steden zoals Atlanta, Dallas en Phoenix een opmerkelijke groei zien, dankzij hun gunstige locatie en toegang tot energiebronnen. Een vergelijkbare dynamiek ziet Cushman & Wakefield in opkomende markten zoals Kansas City en Nashville, die profiteren van aanzienlijke hoeveelheden land die beschikbaar zijn en toegang tot hernieuwbare energie.

Tina Reuter, hoofd van de Duitse vestiging van C&W, belicht de situatie in Frankfurt: "Ondanks dat lokale voorschriften de bouw van nieuwe datacenters beperken, blijft de Duitse financiële hoofdstad de belangrijkste telecommunicatiehub van Duitsland en het Europese centrum voor internetverkeer en -diensten. Na Londen heeft Frankfurt de hoogste dichtheid aan datacenters in Europa en is het de grootste internetknooppunt ter wereld."

Simon Jeschioro, hoofd van de afdeling Investment Advisory bij Cushman & Wakefield, voegt toe: "In Duitsland is de vraag naar geschikte locaties voor datacenters onverminderd hoog. Naast klassieke locaties zoals Frankfurt en Berlijn, kijken vele exploitanten ook naar gebieden in Noordrijn-Westfalen en rond München. Beperkte elektriciteitscapaciteiten blijven een kritieke beperkende factor in Duitsland."

De aanhoudende vraag naar hyperscale-capaciteiten zet de FLAP-D-markten onder druk, maar ondanks de genoemde beperkingen blijven ze groeien. De uitbreidingsplannen in Zuid-Europa en de Scandinavische landen veranderen het landschap van datacenters, aangezien exploitanten zoeken naar grootschalige, elektrisch aangedreven locaties voor cloud en AI, wat leidt tot een gefragmenteerde topografie. "De interesse in het bouwen van datacenters in de hele regio is aanzienlijk, aangezien veel investeerders geïnteresseerd zijn in deze aantrekkelijke activaklasse", merkt Andrew Fray, hoofd van EMEA Data Centers bij C&W, op.

Tina Reuter besluit: "Deze robuuste groei benadrukt de strategische betekenis van datacenters als een sleutelsector van de digitale economie en bevestigt het vertrouwen van investeerders in deze dynamische en toekomstbestendige sector."

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.