Oliekoeling koelt servers voor dataverwerking deeltjesversneller CERN

Green Revolution Cooling (GRC), leverancier van immersive cooling, maakt bekend dat het Port d’Informació Científica (PIC) in het Spaanse Barcelona sinds oktober 2015 gebruik maakt van zijn immersive koelingsysteem, zonder dat een enkele storing is opgetreden. Het systeem wordt gebruikt om servers te koelen waarop data wordt verwerkt van CERN's deeltjesversneller.

Bij het systeem dat GRC heeft geleverd aan PIC worden servers ondergedompeld in een koudemiddel op basis van minerale olie genaamd ElectroSafe. Dit koudemiddel kan volgens GRC 1.200 keer meer warmte opnemen dan de lucht, wat het middel geschikt maakt voor het koelen van IT-apparatuur. Het systeem biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele luchtkoeling. Zo is geen airconditioning nodig en hoeft het ontwerp van datacenters niet worden aangepast om het systeem te kunnen implementeren. GRC stelt dat de koeltechniek hierdoor een lagere investering vereist, terwijl het energieverbruik tot 50% lager ligt.

Hotspots voorkomen

Daarnaast helpt de technologie volgens GRC hotspots te voorkomen, aangezien de gehele servers wordt ondergedompeld in olie. De olie bereikt hierdoor alle onderdelen van de server, iets wat bij luchtkoeling niet altijd het geval is. Daarnaast worden servers beschermd tegen stof, vocht, zuurstof en trillingen.

“Het vermogen van GRC’s systeem om tot 50kW aan IT-belasting per rack te ondersteunen, zonder airconditioning, koudemiddel of watergebruik is wat het systeem aantrekkelijk maakte voor ons”, zegt Vanessa Acin Portella, die het IT-team leidt bij PIC. “We hadden beperkte ruimte, energie en koeling beschikbaar. GRC’s technologie maakte het mogelijk capaciteit in een opslagruimte toe te voegen, terwijl de energievereisten met 30% werd verlaagd.

GRC-PIC-oliekoeling

De koeling van Green Revolution Cooling bij Port d’Informació Científica (bron: Green Revolution Cooling)

Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1