Noorse mijn moet grootste datacenter van Europa gaan huisvesten

Het Noorse Lefdal werkt aan een ondergronds datacenter in een oude mijn, dat het grootste datacenter van Europa moet gaan worden. Volledig uitgebouwd kan de locatie 120.000 vierkante meter aan datacenteroppervlakte bieden, verdeeld over 75 ondergrondse datahallen.

Het datacenter is gevestigd in een oude mijn, die diep een berg inloopt in Måløy, Noorwegen. De 120.000 vierkante meter aan datacenteroppervlakte wordt voornamelijk gecreëerd met behulp van containers die geleverd worden door Rittal. Dit zorgt voor een modulair concept dat eenvoudig en snel kan worden uitgebouwd.

Containers in mijnschachten

In de mijn zijn een groot aantal mijnschachten aanwezig, die verdeeld zijn over zes verschillende etages. Daarnaast zijn grote wegen aanwezig die oorspronkelijk zijn aangelegd voor mijnbouwmachines. Deze schachten worden nu door Lefdal hergebruikt voor het herbergen van datacontainers, waardoor in totaal 75 datahallen ontstaan. Aan weerszijde van de schachten worden containers tot vier hoog opgestapeld.

De containers worden aangevoerd met een vrachtwagen, die dankzij de aanwezige wegen door de mijn kan rijden. Bedrijven kunnen een container zelf volledig gebruiksklaar maken en inclusief alle apparatuur naar Måløy laten verschepen. Hier wordt de container vervolgens op een vrachtwagen geladen, het datacenter ingereden en op de juiste locatie geplaatst. Een container kan volgens Lefdal binnen acht weken worden verscheept en in het datacenter worden geplaatst.

Traditionele datavloeren

Daarnaast wordt het datacenter ook voorzien van drie traditionele datacentervloeren, waar traditionele racks en cabinets worden geïnstalleerd. Het datacenter ligt vlak naast een fjord, wat Lefdal toegang geeft tot zeewater. Het volledige datacenter wordt daarom gekoeld met zeewater, terwijl voor de energievoorziening gebruik wordt gemaakt van hydroelektrische generatoren. De energiebron wordt aangevuld met windenergie, waardoor het datacenter voor 100% draait op duurzame energie.

De opening van het datacenter staat voor augustus 2016 op de planning.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

De capaciteitsuitbreiding van de twee meet-me-rooms (MMR) in het datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn is afgerond. De beschikbare capaciteit is verdubbeld. Deze stap is genomen met het oog op de uitbreiding van de connectiviteit van het datacenter, die voor de komende maanden op de planning staat. “De capaciteitsuitbreiding in de meet-me-1

Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Microsoft's groene datacenter in het Amerikaanse Cheyenne, Wyoming moet volgende maand volledig operationeel zijn. Het datacenter wordt aangedreven met behulp van biogas, dat afkomstig is van een waterzuiveringsinstallatie. De opening van het datacenter heeft flink wat vertraging op gelopen. De bouw van het datacenter werd in november 2012 door M1

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1