Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Sylvain-Almonacil-3.width-800

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem. Deze C-band systemen worden vaak gebruikt voor het met elkaar en het vasteland verbinden van eilanden en offshore-platforms. Het vorige record stond op 35 Tbps over dezelfde afstand.

De doorbraak vond plaats in het research testbed van ASN in Paris-Saclay, waar men erin slaagde om het vorige record te overtreffen. Dit markeert een significante stap voorwaarts in de technologie die cruciaal is voor de wereldwijde communicatie-infrastructuur.

Het tweede deel van het onderzoek richtte zich op het vestigen van een nieuw optisch snelheidsrecord voor transoceanische afstanden. Onderzoekers van Nokia Bell Labs demonstreerden een datarate van 800 Gbit/s over een afstand van 7865 km met behulp van een enkele golflengte van licht. Deze afstand is dubbel zo lang als die van de huidige stand van de techniek en komt ongeveer overeen met de geografische afstand tussen Seattle en Tokyo. Deze mijlpaal werd eveneens behaald in het optisch onderzoekstestbed in Paris-Saclay, Frankrijk.

Het record overtrof de snelheid van 2 Tbit/s voor coherente optische netwerken. Deze resultaten werden gepresenteerd op de European Conference on Optical Communications (ECOC) die onlangs in Glasgow, Schotland werd gehouden.

De onderliggende onderzoeken zullen volgens de researchers een aanzienlijke impact hebben op de volgende generatie onderzeese optische transmissiesystemen. Toekomstige implementaties van onderzeese kabels zullen profiteren van nieuwe vezeltechnologieën zoals multimode en multicore. De bestaande onderzeese netwerken kunnen echter ook profiteren van transceivers met een hogere baudrate om hun prestaties te verbeteren en hun lange-termijn levensvatbaarheid te vergroten.

 

 

Meer over
Lees ook
Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

De Groep Graafrechten, een samenwerkingsverband van een elftal aanbieders van vaste telecommunicatie-infrastructuur, wordt onderdeel van branchevereniging NLconnect. Voortaan opereert het samenwerkingsverband als de NLconnect Groep Graafrechten.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.