Munters bouwt grote productiefaciliteit in Ierland

Munters Ireland Facility-600285

Munters, een in de Benelux relatief onbekende Zweedse specialist in koelings- en luchtbehandelingstechnologieën, bouwt een nieuwe productiefaciliteit in Cork, Ierland. Deze stap komt voort uit de groeiende vraag naar datacenterkoeling in Europa. Met de aanzienlijke toename van AI en cloud services verwacht het bedrijf een forse groei van de investeringen van datacenters in koeloplossingen.

De nieuwe fabriek heeft een oppervlakte van 11.148 m² . De fabriek zal het volledige portfolio van aan koeloplossingen voor datacenters produceren. Dit omvat onder andere Computer Room Air Handlers (CRAHs), Computer Room Air Conditioning (CRAC) units, fan wall units, Direct Evaporative Cooling (DEC) units, Oasis Indirect Evaporative Cooling (IEC) units en Make Up Air (MUA) units, evenals het aanpasbare lucht- en vloeistofkoelsysteem, SyCool Split. 

Deze ontwikkeling markeert een significante uitbreiding van de activiteiten van Munters in Europa. In 2022 nam het Zweedse bedrijf al EDPAC over. Volgens Stefan Aspman, president van de Business Area Data Center Technologies bij Munters, weerspiegelt de nieuwe productie- en kantoorfaciliteit de voortdurende investeringen van het bedrijf in Europa. "De toenemende vraag naar innovatieve en energie-efficiënte koeloplossingen heeft het vergroten van onze productiecapaciteiten een logische volgende stap gemaakt”, aldus Aspman. 

Paul Holland, Managing Director Data Center Technologies bij Munters EMEA: ”Door onze productiecapaciteit uit te breiden, kunnen we beter inspelen op de capaciteits- en levertijdbehoeften van onze klanten in Europa.” 

Munters is weliswaar vrij onbekend in de Benelux maar ontwikkelt al sinds 1955 luchtbehandelings- en klimaatoplossingen. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 5000 werknemers en levert in meer dan 30 landen. In 2023 rapporteerde Munters Group AB een jaaromzet van circa 1,2 miljard euro.

Lees ook
Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Sinds begin deze maand ben ik aan de slag als sales voor Switch Datacenters, naast mijn sales activiteiten voor immersion cooling startup iXora. Erg leuk om me weer te voegen bij een aantal bevriende oud-collega’s.

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten, een digitaal infrastructuurplatform en koploper in de Europese datacentermarkt, heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt.

ECL introduceert door waterstof aangedreven AI-datacenter

ECL introduceert door waterstof aangedreven AI-datacenter

ECL heeft de lancering aangekondigd van wat zij beschouwen als het eerste waterstof-aangedreven datacenter ter wereld, gevestigd in hun MV1-faciliteit in Mountain View, Californië.  Dit datacenter, dat volledig off-grid opereert, is speciaal ontworpen om te voldoen aan de intensieve rekenkrachtbehoeften van kunstmatige intelligentie (AI).