Microsoft wil kunstmatige koraalriffen creëren met onderzeese datacenters

project-natick-microsoft

Microsoft blijkt een patentaanvraag te hebben ingediend voor een datacenter dat een kunstmatige koraalrif vormt. Dit kunstmatige rif kan een aantrekkelijk leefgebied vormen voor vissen en andere dieren.

Dit blijkt uit de patentaanvraag die Microsoft heeft ingediend en waarover Patent Yogi bericht. In het patent wordt een datacenter beschreven dat in een drukvat in zee wordt geplaatst. Dit drukvat is in een ‘omliggende structuur’ geplaatst die ‘actief rifleven kan promoten en een omliggend ecosysteem kan onderhouden’. In één structuur kunnen meerdere drukvaten worden geplaatst.

Project Natick

Het idee is gebaseerd op Project Natick, dat onder leiding staat van Ben Cutler. Cutler staat op de recente patentaanvraag van Microsoft vermeld als belangrijkste auteur. Project Natick opereerde twee maanden lang op een afstand van 1 kilometer van de kust in de Verenigde Staten, op een diepte van 9 meter. Het datacenter slaagde voor alle testen en draaide zelfs enige tijd echte Azure cloud workloads.

Door datacenters in zee te plaatsen wil Microsoft data sneller bij eindgebruikers kunnen afleveren. Meer dan de helft van de mensheid woont in de nabijheid van een zee, waarmee zeeën een ideale locatie zijn om datacenters te huisvesten. Daarnaast is in zee een grote hoeveelheid koud water beschikbaar, die kan worden ingezet voor de koeling van datacenters.

Beperkingen

Het plaatsen van datacenters in zee en met name diens functie als kunstmatig koraalrif brengt wel enkele beperkingen met zich mee. Zo moeten datacenters in dit geval volledig zonder verlichting opereren om het zeeleven niet te verstoren. Daarnaast kunnen upgrades aan het datacenter en fysieke werkzaamheden slechts sporadisch en op onregelmatige momenten worden uitgevoerd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.