Meta brengt openRAN-project onder bij OCP

Evenstar-radio-unit-design

 

Meta heeft besloten zijn Evenstar-project voor openRAN onder te brengen bij Open Compute Project (OCP). Als reden noemt de techreus dat de ontwikkelde openRAN-technologie nu zo volwassen is, dat men deze als open source aan de tech community beschikbaar wil stellen voor verdere ontwikkeling en adoptie.

De afgelopen jaren heeft een groep technici van Meta samen met een aantal techologiepartners  gewerkt aan Evenstar. Dit is een project om de acceptatie van openRAN ofwel open radio access networks te versnellen. Open radio access netwerken maken gebruikt van commodity hardware om 2G-, 3G-, 4G- en 5G-netwerken te faciliteren.

Nu het project in de ogen van Meta zo volwassen is geworden dat de bredere telecomgemeenschap er volledig van kan profiteren, stelt men het ontwerp van Evenstar officieel open voor de bredere open RAN-gemeenschap. Daarbij geeft Meta echter wel aan dat men de  samenwerking met OCP op dit gebied zal voortzetten om het ecosysteem van partners te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe openRAN-oplossingen. Eerder dit jaar heeft Meta al Open M-Plane overgedragen aan de Linux Foundation. Open M-Plane is de softwarecomponent van Evenstar voor het configureren en beheren van radio access netwerken.

Het voordeel van Evenstar zit ‘m volgens de partners die aan dit project hebben gewerkt vooral in het feit dat het ontwerp is gebaseerd op kant-en-klare hardware-componenten, wat naar verwachting zal resulteren in lagere kosten (Bill of Material). Een bijkomend voordeel is volgens hen dat elk van de zogeheten power amplifier module (PAM's) onafhankelijk kan worden aangestuurd waardoor het energieverbruik drastisch kan worden teruggedrongen.

 

Meer over
Lees ook
Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B, toonaangevende leverancier van OCP-oplossingen in Nederland, kondigde onlangs een strategisch partnerschap met DCspine aan. DCspine is provider van digitale connectiviteitsnetwerken met een netwerk van darkfiber om hybride colocaties met elkaar te verbinden.

OCP richt zich op veilige operatie binnen datacenters

OCP richt zich op veilige operatie binnen datacenters

Open Compute Project heeft een nieuw project opgezet gericht op Datacenter Facilities Operation Technology Security. Dit kortweg DCF-OTS genoemde subproject is gericht op de industrial control systems die gebruikt worden voor het besturen van datacenters.

Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

De Open Compute Project Foundation (OCP) heeft versie 1.0 van de Root of Trust (RoT) -specificatie aangekondigd. Dit model is gebaseerd op het concept dat ieder OCP-apparaat eerst een RoT moet hebben die verantwoordelijk is voor het verifiëren van de firmware tijdens het opstarten, het authentiek en veilig houden tijdens updates en het herstellen1