Keystone NAP bouwt staalfabriek om tot datacenter

Server room interior

Keystone NAP, leverancier van datacenterservices, heeft een voormalige staalfabriek in het Amerikaanse Philadelphia omgebouwd tot datacenter. De locatie biedt het bedrijf een uniek voordeel: de stroomvoorziening. De staalfabriek heeft voor zijn vroegere activiteiten ruim 2 gigawatts aan energie tot zijn beschikking, die nu kan worden ingezet voor het datacenter.

De staalfabriek was voorheen eigendom van de staalfabrikant US Steel en werd gebruikt om zowel stalen balken en staalplaten te produceren als metaal te verzinken. Dit laatste proces vindt vandaag de dag nog steeds plaats op de locatie, maar de staalfabriek zelf sloot zijn deuren in de jaren ’80. De staalfabriek is voorzien een reeks eigen 69 kilovolt verdeelstations, die de energie van vier nabijgelegen industriële energiecentrales samenbrengen. In totaal leveren deze energiecentrales 2.040 megawatts aan energie.

‘Dit soort energievoorzieningen worden niet meer gebouwd’

Shawn Carey, senior vice president Sales en Marketing bij Keystone NAP, benadrukt tegenover EnterpriseTech dat dit soort energievoorzieningen simpelweg niet meer worden gebouwd. De elektrische installatie zou daarnaast zeer goed zijn onderhouden en dan ook in goede staat verkeren. Dankzij de korte afstand naar de vier energiecentrales blijven de transportkosten beperkt en kan Keystone NAP klanten tegen een relatief gunstig tarief energie leveren.

Het datacenter is gebouwd in een faciliteit dat de naam ‘Motor Building’ draagt. Dit was het elektrische en mechanische hart van de staalfabriek. De faciliteit bevatte onder andere de elektrische motoren die de staalfabriek aandreven. Keystone NAP heeft een deal gesloten met Schneider Electric voor de bouw van dubbele en vierdubbele modulaire datacenters die in het ruim 90 meter lange en 5 meter brede Motor Building kunnen worden geplaatst. In totaal moet dit ruim 16.000 vierkante meter aan datacenterruimte opleveren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.