Intel gaat op maat gemaakte chips produceren voor klanten

Datacenterbeheerders en -eigenaren kunnen chips op maat bestellen bij Intel. Het bedrijf produceert relatief kleine batches van tienduizenden tot honderdduizenden chips op maat voor klanten. Gebruikers kunnen de chips hierdoor exact afstemmen voor het doel waarvoor zij deze willen inzetten en bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van hun datacenter vergroten.

De op maat gemaakte chips bieden allerlei mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan chips die zijn ontworpen om zo energie-efficiënt mogelijk te opereren in een specifieke opstelling. Een voorbeeld is eBay, dat een energie-efficiënt koelsysteem heeft geïnstalleerd in haar datacenter. Voor deze installatie vroeg eBay Intel om chips met een hogere thermische tolerantie, waardoor onder hogere temperaturen kunnen presteren en dus minder gekoeld hoeft te worden. Dit helpt het bedrijf de energie-efficiëntie van haar datacenter te vergroten.

Intel richt zich vanouds op de ontwikkeling van gestandaardiseerde chips, waarvan miljoenen worden geproduceerd. Door zich te richten op maatwerk boort het bedrijf een geheel nieuwe markt aan. Intel heeft de overstap kunnen maken door zijn productiefaciliteiten dusdanig te automatiseren dat het bedrijf kleine wijzigingen in het ontwerp van chips met slechts enkele commando’s kan aanbrengen. Intel kan hierdoor relatief eenvoudig op maat gemaakte chips produceren voor klanten, terwijl klanten bereid zijn extra te betalen voor dit maatwerk.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1