Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

taraqur-rahman-TvN6gZIMcvo-unsplash

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale diensten blijft groeien.

De technologiesector, goed voor 2-4% van de wereldwijde GHG-uitstoot en 7% van het wereldwijde energieverbruik, ziet zich geconfronteerd met de dubbele uitdaging van het verminderen van Scope 3-emissies en het beheren van de escalerende energieconsumptie. Scope 3-emissies, die voortkomen uit indirecte bronnen, vormen een aanzienlijk deel, namelijk 70-90%, van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dit heeft ertoe geleid dat hyperscalers en managed cloud providers stappen ondernemen om hun verbruik te mitigeren.

Robert Pritchard, Principal Analyst, Enterprise Technology and Services bij GlobalData, benadrukt het belang van cloud services in het hedendaagse leven, zowel voor bedrijven als overheidsorganisaties. "Een zeer significant deel van het leveren van deze diensten gaat gepaard met het gebruik van veel energie - en de versnelling van de adoptie van kunstmatige intelligentie zal alleen maar leiden tot een verdere snelle groei in de vraag", merkt Pritchard op.

Veel grote technologiebedrijven hebben zich ten doel gesteld om tegen 2030 of 2040 koolstofneutraal te zijn. Er is inmiddels vooruitgang geboekt door efficiëntere apparatuur te gebruiken en over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Het bereiken van Scope 3-emissiereducties vereist echter dat techbedrijven vergelijkbare inspanningen van hun toeleveringsketen eisen, wat volgens GlobalData een aanzienlijke uitdaging vormt.

De nadruk op 'groene' referenties en duurzaamheid als een strategisch vraagstuk groeit. Validatie en specifieke doelstellingen zijn cruciaal, aangezien een toenemend aantal klanten, partners en overheden specifieke prestaties vereisen. Echter, zoals Pritchard aangeeft, ontstaat er een significant obstakel: de schaal van inkoop en het enorme energieverbruik door datacenters zorgt ervoor dat zowel de hernieuwbare als traditionele energievoorziening op lokaal niveau onder druk komt te staan, iets wat ook de autoriteiten is opgevallen.

De toekomstige planning voor de uitrol van datacenters kan beperkt worden door deze zorgen. Datacenters, altijd gezien als grote innovators, zullen nieuwe oplossingen moeten vinden om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden. Dit benadrukt de noodzaak voor de industrie om te blijven innoveren en duurzame praktijken te integreren in hun operaties, terwijl ze blijven voldoen aan de groeiende vraag naar hun diensten.

 

Foto: Taraqur Rahman

Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt