Google drijft datacenter in Eemshaven aan met windenergie van Eneco

090716_datacenter

Google koopt alle energie die door een nieuw windmolenpark van Eneco wordt opgewekt. De energie moet Google’s datacenter in de Eemshaven gaan aandrijven. Dit datacenter wordt hierdoor vanaf de opening voor 100% van lokaal opgewekte duurzame energie voorzien.

Het Amerikaanse IT-bedrijf heeft een tienjarig contract gesloten met Eneco. Het contract gaat in vanaf 2016. "We hebben afgesproken dat ons nieuwe datacenter in de Eemshaven vanaf de eerste dag zou draaien op hernieuwbare energie en dat zal nu ook gaan gebeuren”, zegt Francois Sterin, Director Global Infrastructure. "Power purchase agreements geven windparkontwikkelaars zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit. Dat is goed voor het milieu, maar is financieel gezien ook interessant voor bedrijven zoals Google."

62 megawatt

Eneco is al begonnen met de bouw van het nieuwe windmolenpark bij Delfzijl. Het project bestaat uit 19-turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62MW. De bouw van het park levert voor lokale aannemers 80 banen op voor de bouwperiode van 18 maanden.

Het datacenter in de Eemshaven moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo’n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens.

Dossiers
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.