Exacte oorzaak van IT-storing bij British Airways blijft onduidelijk

vliegtuig-dimitris-petridis-freeimages

De exacte oorzaak van de omvangrijke IT-storing bij British Airways blijft vooralsnog onduidelijk. De luchtvaartmaatschappij stelt zelf dat de problemen zijn veroorzaakt door een enorme piek in de energievoorziening, waardoor fysieke schade is ontstaan aan IT-apparatuur. Experts vermoeden echter dat er meer aan de hand is.

British Airways moest door de IT-storing op zaterdag 27 mei alle vluchten van en naar de Britse luchthavens Heathrow en Gatwick annuleren. “Het was geen IT-probleem, het was een probleem met de energievoorziening”, zegt een woordvoerder van de Britse luchtvaartmaatschappij in een reactie tegenover eWEEK. “De energievoorziening werd geheel onderbroken. Toen de energievoorziening vervolgens op een ongecontroleerde manier weer werd hersteld, is fysieke schade ontstaan aan de IT-servers.” De woordvoerder voegt toe: “We weten wat er is gebeurd, maar onderzoeken waarom dit is gebeurd.” Alex Cruz, CEO van British Airways, sprak eerder over een enorme piekspanning.

Experts trekken verhaal in twijfel

Overigens trekken meerdere experts het verhaal van British Airways in twijfel. Een voorbeeld is James Wilman, Chief Executive van datacenterconsultant Future-tech. Wilman wijst tegenover The Guardian op het feit dat datacenters doorgaans zijn voorzien van overspanningsbeveiliging, die juist specifiek is ontworpen om piekspanning op te vangen en schade te voorkomen. “Het gaat om een slecht ontwerp of er is meer aan de hand dan slechts piekspanning”, aldus Wilman.

SSE en UK Power Networks zijn de twee energiemaatschappijen die energie leveren aan zowel Heathrow als kantoorpanden rondom de luchthaven waaronder de datacenters van British Airways. Opvallend is dat beide bedrijven verklaren geen problemen met de energievoorziening of piekspanning te hebben gedetecteerd. Dit doet vermoeden dat het probleem is ontstaan in het datacenter van British Airways. Zonder verdere details vanuit British Airways is dit echter niet met zekerheid te zeggen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1