Equinix gaat experimenteren met ‘ventilatormuren’

Equinix gaat in haar datacenters experimenteren met ventilatoren die worden aangebracht in de muren, wat het bedrijf ‘ventilatormuren’ noemt. Het bedrijf wil hiermee onderzoeken welke prestaties deze vorm van koeling in de praktijk levert.

datacenter2 Het Amerikaanse Equinix maakt al langer gebruik overhead koeling en verhoogde vloeren met daaronder koelinstallaties. Nu gaat het bedrijf dus experimenteren met een derde optie: het plaatsen van ventilatoren in de muren van datacenters. Het experiment is door Raouf Abdel, Operating Chief voor Amerika, aangekondigd in een blogpost. Abdel doet geen uitspraken over zijn verwachtingen van het koelconcept en benadrukt hij dat Equinix nog geen kant wil kiezen. Het gaat dan ook om een experiment waarmee het bedrijf de prestaties van het concept in de praktijk wil uittesten.

Twee muren

Een ventilatormuur bestaat in de praktijk uit twee muren. De buitenmuur wordt voorzien van koelunits, terwijl de binnenmuur wordt voorzien van ventilatoren. De koelunits leveren gekoelde lucht af aan de ventilatoren, die deze lucht op hun beurt het datacenter inblazen. Warme lucht wordt hierdoor omhoog gedreven, en uiteindelijk aan de bovenzijde van de faciliteit afgevoerd.

Abdel zet in zijn blogpost een aantal voordelen van ventilatormuren op een rijtje:

  • Er zijn geen investeringen nodig in luchtkanalen in het plafond of ventilatoren onder de verhoogde vloer van het datacenter
  • Door het ontbreken van luchtkanalen in het platfond en ventilatoren onder de vloer is minder onderhoud nodig
  • Er blijft meer ruimte over voor IT-apparatuur aangezien er geen koelunits op de datacentervloer staan

Een nadeel van het koelconcept is echter dat een ventilatormuur uitsluitend geschikt is voor datacenters met maximaal twee verdiepingen. Het concept is daarnaast moeilijk toe te passen op renovatieprojecten.

Meer informatie over het experiment is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.