‘Duurzame energie stelt Noordse landen in staat een gigantische Europese Data Hub te worden’

windmolens

De Noordse landen zijn zich aan het positioneren als een gigantische Europese Data Hub. Vooral de aanwezigheid van een grote hoeveelheid groene energie in combinatie met een lage belasting op energie speelt hierbij een belangrijke rol.

Dit meldt consultancybureau BroadGroup in het rapport ‘Datacenter Nordics II’. BroadGroup voorspelt dat het aantal m2 aan datacenterruimte dit jaar verdubbelt ten opzichte van 2015. De hoeveelheid beschikbare duurzame energie maakt naar verwachting een vergelijkbare groei door.

Noorwegen

Noorwegen gaat van de Noordse landen aan kop als het gaat om duurzame energie. In het land worden verschillende grootschalige projecten rond duurzame energie uitgevoerd, die ieder een forse hoeveelheid duurzame energie opleveren. Zo levert één project naar verwachting 2,2 GW aan duurzame energie op. Wel merkt BroadGroup op dat Noorwegen fors zal moeten investeren in connectiviteit indien het een leidende rol wil spelen.

BroadGroup wijst erop dat klanten in de Noordse landen in korte tijd duurzame energie tot hun beschikking kunnen krijgen. Zo kan aan een verzoek om 1 MW aan energie af te nemen in slechts enkele dagen worden voldaan. Ook wijst BroadGroup op de lage buitentemperaturen in de Noordse landen. Gebruikers kunnen hierdoor gebruik maken van vrije koeling, wat ten opzichte van traditionele vormen van koeling aanzienlijk energie-efficiënter is.

Grootste markt

Zweden is op dit moment de grootste markt als het gaat om bestaande datacenters, met ruim 35% van alle datacenterruimte in de Noordse landen. Noorwegen loopt de achterstand echter snel in.

Lees ook
De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1