Datacenter BIT levert restwarmte aan Warmtebedrijf Ede

BIT

In aanwezigheid van Jan van der Meer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland en wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede, tekenen vandaag BIT en Warmtebedrijf Ede een overeenkomst voor de restwarmtelevering van BIT aan het Edese slimme groene warmtenet. Met deze ‘datathermie’ kunnen circa 1000 extra woning-equivalenten (woningen en bedrijven) worden aangesloten op het warmtenet dat op dit moment al 21.000 woning-equivalenten van duurzame ruimteverwarming en warm tapwater voorziet. Hiermee komt er meer duurzame, lokale en betaalbare warmte beschikbaar voor Ede, om aardgas mee te vervangen. Arnold Versteeg, wethouder in de gemeente Ede met onder meer de energietransitie in zijn portefeuille: “Dit is een mooie ontwikkeling, voor het eerst wordt zo’n duurzame warmtebron gekoppeld aan het Warmtenet. Wat mij betreft gaan we dit vaker zien in Ede.”
 
Energie-efficiëntie
Valentijn Kleijnen, CEO van Warmtebedrijf Ede, is blij met de samenwerking: “Dit is een prachtige stap in de Edese warmtetransitie. Het warmtenet heeft er een duurzame warmtebron bij en dit maakt het net nog groener en robuuster. De ca. 1000 extra woningen die hiermee straks verwarmd worden, hoeven dan niet door middel van elektrificatie aardgasvrij te worden gemaakt. Met het aansluiten op het warmtenet ontlasten onze klanten dus het volle Edese elektriciteitsnet. Bovendien wordt de restwarmte van BIT nu benut voor een energie-efficiënter Ede, in plaats van deze op niet-duurzame wijze weg te koelen.”
 
Duurzame bestemming
Ook Alex Bik, Chief Technology Officer van BIT, is enthousiast dat de samenwerking eindelijk van start gaat. “Wij zijn intern al zo lang met dit onderwerp bezig. We verwarmen het BIT- vergader- en conferentiecentrum al met de restwarmte van het datacenter. Maar dan houden we nog altijd veel warmte over. Het is fantastisch dat we die nu een duurzame bestemming voor de Edenaar geven. Helemaal in deze tijd, waarin we zo snel mogelijk van het gas af willen.”
 
Technisch vraagstuk
Als datacenter produceert BIT veel warmte, maar met een te lage temperatuur om woningen mee te verwarmen. Dit is de reden dat de droom van Alex Bik, om de warmte terug te leveren aan de samenleving, lange tijd niet uitkwam. Hij voerde gesprekken met verschillende mogelijke samenwerkingspartners, maar warmte terugleveren om zo het gebruik van fossiele energie te beperken, bleek te complex en te duur. Tot Bik Valentijn Kleijnen tegen het lijf liep. Kleijnen heeft van de energietransitie zijn levenswerk gemaakt en ging enthousiast aan de slag om samen met BIT de mogelijkheden te onderzoeken.
 
Energiebesparing
Het restproduct van BIT is warmte. Om dit weg te koelen waren voorheen energie-intensieve en onderhoudsgevoelige vormen van datacenterkoeling nodig. Nu warmt deze restwarmte water op, dat met een warmtepomp verder wordt opgewarmd, zodat het geschikt is voor het warmtenet. BIT levert haar restwarmte aan het warmtenet en krijgt koeling terug. Kleijnen: “Een win-win situatie voor beide bedrijven, voor de Edenaar en met name het klimaat.” Bik: “Ik hoop dat andere datacenters ons voorbeeld volgen. We zijn zeker bereid onze kennis te delen.”
Lees ook
Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.