Data Tower van 65 verdiepingen kan 400.000 servers huisvesten

Een datacenter van 65 verdiepingen en ruimte voor maar liefst 400.000 servers heeft een ontwerpwedstrijd voor wolkenkrabbers gewonnen. Het datacenter, dat de Data Tower wordt genoemd, is ontworpen door de Italiaanse architecten Marco Merletti en Valeria Mercuri.

De Data Tower heeft de ontwerpwedstrijd van eVolo Magazine gewonnen. Het datacenter is voorzien van een middenkolom waarmee koude lucht wordt aangetrokken en warme lucht aan de bovenzijde wordt afgevoerd met behulp van ventilatoren. Een deel van de warmte wordt hergebruikt voor het verwarmen van woningen en kassen. Deze technieken moeten het datacenter energie-efficiënt maken.

Onderhoud

Het datacenter is in totaal 65 verdiepingen hoog. Om IT-apparatuur snel op de juiste plek te krijgen en eenvoudig te kunnen onderhouden is het gebouw voorzien van een systeem dat geautomatiseerd apparatuur naar de juiste verdieping of juist de begane grond kan brengen. Onderhoud kan hierdoor gewoon op de begane grond worden uitgevoerd, terwijl nieuwe of vervangende IT-apparatuur snel naar de juiste verdiepingen kan worden getransporteerd.

Merletti trekt in een reactie tegenover Computer World de vergelijking met bibliotheken van vroeger. In de oudheid werden bibliotheken vaak gehuisvest in opvallende gebouwen met een groots ontwerp om hun belang voor cultuur en kennis te benadrukken. De rol van bibliotheken is volgens de architect vandaag de dag overgenomen door datacenters, waarin net als in bibliotheken grote hoeveelheden informatie wordt verzameld. Ook datacenters zouden daarom in gebouwen met een groots ontwerp moeten worden gehuisvest, vindt Merletti.

valeria-mercuri-marco-merletti-evolvo-magazine Het concept voor de Data Tower van Marco Merletti en Valeria Mercuri (bron: eVolo Magazine)

Dossiers
Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.