CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit explosief

090716_datacenter

Het dataverkeer wereldwijd groeit op jaarbasis met meer dan 50%. Nederland ontwikkelt zich tegelijkertijd tot één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs ter wereld. Dit leidt er echter wel toe dat ook de CO2-uitstoot van de online sector in Nederland gigantisch groeit.

Dit meldt Hivos, dat de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland heeft onderzocht. “Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciele datacenters.

100% duurzame stroom

Van de 28 onderzochte datacenters gebruikte 4 100% duurzame stroom. Één bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers”, zegt Kragten.

CO2-uitstoot door internethits

Hivos kijkt ook naar verschillende internethits en berekent hoeveel CO2 dataverkeer dat door deze hits wordt gegenereerd oplevert. Vorig jaar berekende Hivos dat het Gangnam style filmpje leidde tot 250.000 tot CO2-uitstoot. Ook dit jaar zijn er weer internethits die bijdragen aan klimaatverandering. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED award winnaar Enzo Knol. Zijn Vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken. Ook StukTV is op internet een grote hit.

Hivos roept Nederlandse datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dit is volgens de organisatie de enige manier waarop de niet te stuitten opmars van internet kan doorzetten zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

Dossiers
Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.