Bouw van datacenter voor TelecityGroup in Amsterdam gaat van start

caransa-datacenter-watergraafsmeer

De bouw van het nieuwe datacenter van Caransa Groep in Amsterdam is begonnen. De eerste paal ging op 10 september de grond in. Het datacenter wordt vanaf 2016 in gebruik genomen door TelecityGroup.

Alexandra Schless, Vice President Western Europe van TelecityGroup en Maurits Caransa van Caransa Groep gaven samen het startschot voor de bouw. Het gaat om een datacenter dat wordt gebouwd door Caransa Groep in het Science Park in Watergraafsmeer. TelecityGroup heeft voor de locatie een huurcontract afgesloten met een looptijd van 25 jaar. Het datacenter moet in 2016 worden opgeleverd.

16.000 m2

Het datacenter krijgt een totaaloppervlak van 16.000 m2. De locatie wordt op het hoogste punt 72 meter hoog, met verdiepingshoogtes van 5,4 meter. Het datacenter wordt voorzien van een WKO-installatie. Het gebouw is ontworpen door Rosbach Architects die in zijn ontwerp de zichtlijnen uit het stedenbouwkundig plan van het Science Park heeft gevolgd. Als constructeur is Royal Haskoning / DHV ingeschakeld.

Tijdens het bouwproces moet het huidige datacenter, dat op dezelfde locatie is gevestigd, operationeel blijven. In de eerste fase wordt het nieuwe gebouw daarom over het bestaande gebouw heen gebouwd. Dit zorgt voor een complexere constructie, aangezien een deel van de fundering om het bestaande gebouw heen gebouwd zal moeten worden. Mede hierdoor worden in totaal 256 palen met een gemiddelde diameter van 1 meter geboord.

Twee fases

De oplevering van de eerste fase vindt naar verwachting medio december 2015 plaats. Hierna kunnen de technische installaties worden ingebouwd, waarna het gebouw in 2016 in gebruik kan worden genomen. De tweede bouwfase start eveneens in 2016, waarin het huidige datacenter bij de nieuwbouw wordt betrokken. Het complete datacenter zal eind 2018 / begin 2019 volledig gereed zijn.

Meer over
Lees ook
Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1