BitFury koelt Georgisch datacenter met diëlektrische vloeistof

Bitcoin miner BitFury Group heeft een 40MW datacenter in Georgië geopend. Het datacenter wordt gekoeld met behulp van een koeltechniek waarbij datacenterapparatuur in diëlektrische vloeistof wordt ondergedompeld.

Het gaat om een twee fase dompelkoeling (two fase immersion cooling - 2PIC) die is ontwikkeld door Allied Control, een bedrijf dat vorig jaar werd overgenomen door BitFury. Bij deze technologie wordt gebruik gemaakt van 3M Novec 7100 vloeistof. Deze vloeistof heeft een kookpunt van 61°C. Naarmate de servers die hierin zijn ondergebracht warmte genereren stijgt de temperatuur van de vloeistof, totdat het kookpunt is bereikt en de vloeistof verdampt. Deze damp wordt opgevangen in watergekoelde spoelen,  waarin de damp wordt gekoeld en wordt omgezet in vloeistof. Deze wordt vervolgens teruggepompt naar de baden waarin de IT-apparatuur is geplaatst.

Dankzij deze koeling kan BitFury de vermogensdichtheid in het datacenter vergroten tot 250kW per horizontaal rack. BitFury stelt het energieverbruik van de koeling in het datacenter met 96% terug te kunnen dringen ten opzichte van traditionele koeling. Deze besparing wordt vooral gerealiseerd doordat het koelsysteem nauwelijks bewegende onderdelen heeft en hierdoor weinig energie verbruikt. Het nieuwe megadatacenter van het bedrijf heeft een Power Usage Effectiveness van 1,02 en opereert nagenoeg CO2-neutraal.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.