BaseLayer sluit datacenter rechtstreeks aan op hoogspanningsnetwerk

baselayer-salt-river-project

BaseLayer maakt bekend een datacenter te hebben gebouwd dat rechtstreeks draait op het hoogspanningsnetwerk. Dit maakt het gebruik van back-up generator en UPS-systemen volgens het bedrijf overbodig.

Het datacenter bestaat uit DataStation, modulaire datacentercontainers die door BaseLayer eenvoudig op een locatie kunnen worden geplaatst. Deze containers zijn in samenwerking met energiemaatschappij Salt River Project (SRP) uit het Amerikaanse Arizona direct naast het hoogspanningsnetwerk geplaatst. Het datacenter is voorzien van twee rechtstreekse verbindingen met het hoogspanningsnetwerk.

Geen back-up generator en UPS

De rechtstreekse aansluiting op het hoogspanningsnetwerk maakt volgens BaseLayer een back-up generator en UPS-systemen overbodig, aangezien de kans op energieonderbrekingen op een hoogspanningsnetwerk door het ontbreken van verdeelstations, midden- en laagspanningsnetwerken kleiner is. Ook wordt zeer stabiele energie van hoge kwaliteit geleverd op het netwerk.

Het gebruik van het hoogspanningsnetwerk heeft daarnaast ook andere voordelen. Arizona is een populaire locatie voor bedrijven om datacenters te vestigen. Deze datacenter gebruiken veel energie, wat het energienetwerk in de staat onder druk zet. Door datacenters rechtstreeks aan te sluiten op het hoogspanningsnetwerk wordt de rest van het elektriciteitsnetwerk ontlast.

Video

Clint Poole, manager Wireline Services bij SRP Telecom, legt het concept van de DataStation en de voordelen van een rechtstreekse verbinding met het hoogspanningsnetwerk in onderstaande video uit.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.