Gebruik van cloud groeit maar zorgen blijven

baker

Terwijl het gebruik van de op cloud-technologie gebaseerde platformen en systemen bij grote en internationale opererende bedrijven steeds verder toeneemt, blijkt uit de nieuwste editie van Baker & McKenzie's Cloud Computing Survey dat de onduidelijkheid over thema’s als privacy en veiligheid nog altijd tot veel vragen leidt. 

Nu steeds meer grote organisaties een deel van IT uit de cloud halen, ontstaat ook een steeds grotere behoefte om goede afspraken met leveranciers te maken. Die trend was voor het internationale advocatenkantoor Baker & McKenzie reden om een jaarlijks cloud-onderzoek op te zetten. Onlangs verscheen de meest recente editie van deze survey. Centraal in deze onderzoeken staat de vraag waarover grotere gebruikersorganisaties zich zorgen maken als het om cloud gaat en waar zij met name uitdagingen en problemen zien. Wat dit onderzoek extra interessant maakt, is het feit dat de ondervraagden een dwarsdoorsnede vormen van die gebruikersorganisaties: van CIO’s tot IT-medewerkers en van inkopers tot business managers - allemaal komen ze aan het woord.

“Het implementeren van cloud-oplossingen heeft als belangrijkste aantrekkingskracht dat IT 'beter, sneller, goedkoper’ zal worden. Onze respondenten zien die voordelen ook, maar zij blijven benadrukken dat er grote zorgen bestaan over de veiligheid en privacy. Zij zijn ook niet bereid om een uitruil toe te staan: sneller en goedkoper ten koste van privacy en veiligheid”, zegt Anne-Marie Allgrove, voorzitter van Baker & McKenzie's Information Technology & Communications Group. “Sterker nog, naarmate gebruikers cloud meer en meer in hun dagelijks werk integreren neemt ook hun behoefte toe om de prestaties van hun leveranciers via audits te beoordelen.”

Belangrijkste resultaten

  • Cloud adoptie blijft groeien in alle regio's - Bijna een derde van de respondenten stelt vast dat de implementaties van cloud-oplossingen plaatsvinden als onderdeel van een wereldwijde aanpak die in alle regio's van de wereld (Noord-Amerika, Azië-Pacific, Europa, Latijns-Amerika en Afrika) geldt.
  • Flexibiliteit en kostenefficiëntie blijven belangrijkste argumenten voor cloud-adoptie - Meer dan 88 procent van de respondenten merkt op dat flexibiliteit en kostenbesparingen de top twee belangrijkste ‘drivers’ zijn voor de migratie van hun organisatie naar de cloud.
  • Beveiliging blijft topzorg - 88 procent van de ondervraagden stelt vast dat veiligheid hun primaire aarzeling is bij de implementatie van een cloud-oplossing, met privacy genoteerd als een goede tweede bij 73 procent van de potentiële kopers.
  • De respondenten zijn zeer tevreden over de resultaten van hun cloud-projecten en zijn op zoek naar mogelijkheden om hun cloud-uitgaven te verhogen - 87% van de respondenten is erg tevreden over de migratie naar de cloud en stelt vast dat de resultaten voldoen aan de doelstellingen van hun organisaties; bijna de helft van de respondenten verwacht hun IT-uitgaven rond cloud-technologieën de komende 3 jaar verder te verhogen.
  • Meer regelgeving voor grensoverschrijdende ondernemingen - Waar steeds meer organisaties vandaag de dag vertrouwen hebben in cloud als mogelijkheid om tot veilige en betrouwbare IT-omgevingen te komen, constateert meer dan 50% van de respondenten dat compliance een belangrijk punt van zorg in hun cloud-strategie is; meer dan 17% maakt zich zorgen over het door nationale overheden uitgeoefende toezicht, waarbij opvalt dat het aantal mensen dat deze zorgen uit in Europa twee maal zo groot is als in de Verenigde Staten.
  • Integratie van gebundelde cloud-aanbiedingen is een belangrijke trend - Steeds vaker worden complete bundels van cloud-oplossingen toegepast. Voor bedrijven is het belangrijk dat zij voldoende Inzicht hebben in de vraag hoe deze bundels nu precies zijn samengesteld. Een belangrijke reden hiervoor is dat in de contracten die bedrijven met leveranciers aangaan deze bundels goed beschreven dienen te zijn, net als de vraag wie voor wat verantwoordelijk is.
  • Cloud-aanbod maakt in toenemende mate deel uit van de traditionele outsourcing - Contracten met leveranciers moeten flexibel genoeg zijn om zowel de structuur van de cloud-aanbod en de veel meer op maat gemaakte eisen van traditionele outsourcing te ondersteunen.
  • Geautomatiseerde processen voor uitrol en beheer - De partijen zijn steeds meer op zoek naar de integratie van procesautomatisering als het gaat om het leveren van IT-voorzieningen. Zij willen dat nieuwe cloud-diensten liefst met de spreekwoordelijke druk op de knop beschikbaar komen. Evenals de gewenste service levels, personele ondersteuning en dergelijke. De onderliggende contracten moet dit echter wel mogelijk maken en aanpakken, waaronder definities, service level metrics, personele verplichtingen en prijsstructuren.

De meest recente Cloud Survey is hier beschikbaar (registratie verplicht).

Meer over
Lees ook
Ranking van datacenters door ISG – waarom hebben we dat in Nederland niet

Ranking van datacenters door ISG – waarom hebben we dat in Nederland niet

Bureau ISG heeft recent het Next-Gen Private/Hybrid Cloud -Data Center Services & Solutions Germany 2020 Quadrant Report Managed Hosting for Large Accounts uitgebracht. Bij drie in het onderzoek genoemde partijen is de samenvatting te downloaden. Met ruim 90 pagina’s is dat behoorlijk omvangrijk.

Kansen nu operators 5G nog vóór 2022 willen uitrollen

Kansen nu operators 5G nog vóór 2022 willen uitrollen

In 2022 hebben de meeste operators (98 procent) hun eerste commerciële 5G-diensten uitgerold, zo blijkt uit onderzoek dat Vertiv en technologieanalysebedrijf 451 Research hielden naar de status van 5G. Het onderzoek biedt inzicht in strategieën en implementatieplannen voor 5G en Edge van meer dan honderd internationale beslissers in de telecom, al1

4.000 extra banen voor Nederlandse datacenter industrie

4.000 extra banen voor Nederlandse datacenter industrie

De Nederlandse datacenter industrie is een groeiende bron van werkgelegenheid, zo blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA), in samenwerking met Interxion en Workrate. De 12.500 banen die de sector momenteel creëert groeit de komende 5 jaar naar schatting tot 16.300. Het daadwerkelijk realiseren van deze1