Energiebesparing door voorkoelen omgevingsslucht

Door klimaatverandering hebben we in Nederland steeds vaker te maken met warme dagen. Deze warme dagen komen ook nog eens steeds vroeger in het jaar voor. De mechanische belasting van droge koelers en chillers neemt hierdoor fors toe, met een hoger energieverbruik tot gevolg. HollandMist biedt uitkomst door op warme dagen de aangezogen lucht alvast voor te koelen, waardoor de koeling minder hard hoeft te werken.

HollandMist biedt datacenters met een adiabatische oplossing de mogelijkheid het energieverbruik van de koelinstallatie te verlagen. Het bedrijf vernevelt kleine waterdruppels in de lucht, waardoor de temperatuur van de omgevingslucht wordt verlaagd. De koelinstallatie zuigt hierdoor koudere lucht door de koelinstallatie aan om het datacenter mee te koelen. De temperatuur van de ingaande lucht kan met 1 tot 10 °C worden verlaagd.

De temperatuur van de aangezogen lucht is van invloed op het rendement van de bestaande koelinstallatie. Hoe koeler de aangezogen lucht, hoe minder hard de installatie hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit  is vooral effectief in de warme zomermaanden, aangezien de omgevingstemperatuur in deze periode aanzienlijk hoger is dan de rest van het jaar. De oplossing kan in de zomermaanden dan ook flinke winst opleveren.

Energiekosten

HollandMist dringt zowel de energiekosten als de CO2-uitstoot van een datacenter terug, terwijl de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd blijft. Het systeem kan worden gecombineerd met bestaande chillers en droge koelers (Retro-Fit). Het is dus niet nodig de bestaande koelinstallatie te vervangen om gebruik te kunnen maken van HollandMist. De investeringskosten zijn hierdoor relatief laag.

De oplossing realiseert tegelijkertijd een flinke besparing op de energierekening. Het systeem heeft hierdoor een relatief korte terugverdientijd. Een interessante oplossing dus om de koeling van een datacenter te optimaliseren en het energieverbruik terug te dringen.

Wouter Hoeffnagel is freelance journalist

Dossiers
Meer over
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.