Fins datacenter dat restwarmte levert aan woningen wordt uitgebreid

tieto

Het Finse Tieto investeert 17 miljoen dollar om zijn datacenter in het Finse Espoo uit te breiden. In totaal wordt enkele duizenden vierkante meters aan white space ruimte toegevoegd aan het datacenter. Deze extra ruimte wordt gefaseerd opgeleverd tussen 2017 en 2022.

Een deel van de warmte die wordt gegenereerd door servers in het Finse datacenter van Tieto wordt al langer hergebruikt voor het verwarmen van woningen. Hiervoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met de Finse energiemaatschappij Fortrum. Op zijn website meldt Tieto dat het datacenter in Espoo in 2015 voldoende warmte heeft geleverd om 660 huishoudens volledig te verwarmen.

‘Hoeveelheid data stijgt exponentieel’

“De hoeveelheid data neemt exponentieel toe. Ieder afbeelding die wordt genomen of e-mail die wordt verstuurd wordt opgeslagen op een server in een datacenter. Bedrijven beginnen daarnaast steeds meer data te gebruiken om hun bedrijfsvoering efficiënter te maken, bijvoorbeeld door voorspellende analytische mogelijkheden te introduceren. Dit heeft als resultaat dat de vraag naar lokale en veilige datacenterdiensten stijgt”, zegt Patrik Ekström, Vice President Technology and Modernisation Services bij Tieto.

Het datacenter van Tieto in Espoo stamt uit 2011. De locatie werd in 2014 ook al uitgebreid, waarbij Tieto 10 miljoen dollar in het datacenter heeft geïnvesteerd. Nu wordt de capaciteit dus opnieuw vergroot. Naast het datacenter in Espoo beschikt Tieto over een datacenter in Zweden en een datacenter in Noorwegen. Het datacenter in Espoo is volgens Tieto het grootste datacenter in Finland.

Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.