Subsidie voor consortium dat energieverbruik van datacenters wil halveren

datacenter2

Een Brits-Maleïsisch consortium ontvangt een subsidie van het Britse Newton Fund voor de ontwikkeling van duurzame datacenters. Het consortium doet onderzoek naar groene datacenter en het energieverbruik van datacenters met 50% hoopt terug te dringen.

De hoeveelheid data die wordt gegenereerd en moet worden verwerkt blijft toenemen. Dit heeft een flinke impact op datacenters, die meer capaciteit beschikbaar zullen moeten hebben om deze groeiende vraag op te kunnen vangen. Tegelijkertijd verbruik datacenters echter veel energie, waarbij de koeling één van de belangrijkste energieverbruikers is. De impact van datacenters op het milieu neemt hierdoor toe.

Energieverbruik halveren

Om deze impact zoveel mogelijk in te perken doet een consortium onderzoek naar efficiënte koelmethodes voor datacenters. Het consortium bestaat uit de bedrijven Dearman en Green Data Center, de Heriot-Watt University en de Universiti Teknologi Malaysia. Dearman en Green Data Center zijn beide gespecialiseerd in duurzame koeloplossingen. Door technologieën te combineren hopen de partijen het energieverbruik van datacenters met 50% te kunnen terugdringen en de emissies van diesel generatoren voor noodstroom te verminderen.

Zo zet Dearman een technologie in waarbij vloeibaar stikstof in water wordt geïnjecteerd, waardoor het stikstof uitzet. De energie en koude die hierbij vrijkomt zet Dearman in om datacenters van noodstroom te voorzien en datacenterapparatuur te koelen. Dit systeem wordt een Dearman Engine genoemd. Green Data Center levert Eco2 (een afkorting van ‘economical and eco-friendly’), een modulaire koeloplossing waarbij apparatuur wordt ondergedompeld in koudemiddel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een milieuvriendelijke koudemiddel, dat door Green Data Center in eigen beheer is ontwikkeld.

Groen datacenter in Maleisië

Het consortium werkt op dit moment aan een groen datacenter in Klang Valley, Maleisië. Die datacenter wordt voorzien van de koeltechnologie van Green Data Center en een Dearman Engine. Heriot-Watt University gaat de systemen integreren en de impact van de oplossing op het milieu in kaart brengen. Universiti Teknologi Malaysia ontwikkelt een duurzaam computing model dat het mogelijk maakt deze gecombineerde technologie te beheren.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.