EURECA platform gelanceerd op Groene ICT & Aanbesteden event

eureca-tool-login-screensho

Donderdag 29 september organiseerde Green IT Amsterdam samen met de partners van het EURECA project het ‘Groene ICT & Aanbesteden’ evenement. Centraal stond de officiële lancering van de EURECA tool; een online platform die het maken van betere inkoopkeuzes voor duurzame(re) datacenters binnen de Publieke Sector moet stimuleren.

Het project kwam vorig jaar maart uit de startblokken. Een initiële periode van onderzoek en gesprekken met zowel de publieke sector als aanbieders van datacenter producten en diensten bracht het landschap in kaart. De input en feedback hieruit heeft geresulteerd in de beta versie die op het evenement officieel werd gelanceerd en gedemonstreerd en vanaf nu voor iedereen beschikbaar is.

In een goed gevulde zaal van het Conference Center van Centrum van Wiskunde en Informatica op het Science Park in Amsterdam, werd het evenement geopend door Jaak Vlasveld, Directeur Green IT Amsterdam. In het dagprogramma passeerden een aantal mooie initiatieven, ervaringen en inzichten de revue zoals de het datacenter consolidatie programma van het Rijk. De lancering van het EURECA platform was echter de hoofdaanleiding van het event. Er werd dan ook een demonstratie van diverse functionaliteiten van het platform gegeven en aanvullend een eerste kennismaking met diverse onderwerpen van de trainingsmodules.

Wat biedt de EURECA tool?

Het platform biedt ondersteuning aan zowel publieke organisaties als de aanbieders van duurzame producten en diensten voor datacenter omgevingen, maar wat betekent dat in de praktijk?

Als overheidsorganisatie kun je inzicht krijgen in hoe je datacenter omgeving er nu voor staat met gebruik van de assessment module die in het platform is geïntegreerd. Deze module is deels gebaseerd op de reeds bestaande DCMM practice van The Green Grid, een assessment methode waarbij het volwassenheidsniveau kan worden bepaald rond energie efficiëntie en aanverwante duurzaamheidsaspecten.

In de module van het EURECA platform is hier echter nog verder op voortgebouwd. Niet alleen kun je voor de huidige situatie van je datacenter omgeving een baseline en benchmark vaststellen, maar ook aangeven naar welke situatie je wilt toewerken. Het platform gebruikt dit om vervolgens op basis van de European Datacenter Code of Conduct de specifieke opties voor een verbeterplan te selecteren die passen voor jouw datacenter omgeving. Twee belangrijke practices op het gebied van datacenters worden hiermee aan elkaar gekoppeld en toegankelijker voor toepassing gemaakt.

De assessment kan worden uitgevoerd voor elk op zichzelf staande (en in de tool geïdentificeerde) datacenter omgeving binnen de organisatie en kan zowel door de inkoper als de ICT verantwoordelijke worden gestart. Aangezien de assessment diverse technische onderwerpen bestrijkt en er ook een link wordt gelegd met de achterliggende organisatorische drijfveren, is het aan te raden dat inkoop en ICT dit met elkaar afstemmen.

EURECA1-615x461

Verder kan er diverse aanvullende relevante informatie bekeken worden en worden gedownload als rapport, zoals van toepassing zijnde EU brede of nationale wet- en regelgeving omtrent aanbesteden en/of duurzaamheid regelingen en case voorbeelden. Op basis van de verkregen informatie kan eventueel een inkooptraject worden gestart, bijvoorbeeld met een marktverkenning, maar het is eveneens mogelijk eerst aanvullend advies in te winnen.

Voor de marktverkenning kan direct de beschikbare ‘Market directory’ module worden benaderd. Diverse aanbieders kunnen hier hun duurzame datacenter producten en diensten etaleren. Voor het registreren van deze duurzame datacenter producten en diensten vraagt het platform aan de aanbieders per type product of dienst relevante informatie aan te leveren. Dit maakt het mogelijk op specifieke criteria te selecteren. Naarmate deze directory meer en meer gevuld wordt, worden vanuit het EURECA platform meer gedetailleerdere zoek- en filteropties mogelijk gemaakt om zo de gebruikersondersteuning en toegevoegde waarde voor zowel de (potentieel inkopende) publieke sector als de (aanbiedende) private sector te vergroten en vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Vanuit EURECA nodigen we daarom ook alle marktpartijen uit om hun relevante producten en diensten te registreren.

Naast bovenstaande modules, bevat het platform ook nog een ‘training’ menu. Hier kunnen diverse vrij toegankelijke online trainingsmodules worden doorlopen die variëren van de brede relatie-context tussen duurzaamheid, datacenters en inkoop tot aan een aantal awareness modules rond de belangrijkste standaarden en best practices. Deze modules zijn geschikt voor diverse doelgroepen, of je nu inkoper, ICT professional of beleidsmaker bent. Het eventueel aanbieden van enkele verdiepende en klassikaal gerichte trainingen zoals voor de EU datacenter Code of Conduct wordt momenteel nog verkend.

Het EURECA platform is voor iedereen die is geïnteresseerd beschikbaar via https://tool.dceureca.eu. Het platform draait momenteel als bèta versie gedurende het EURECAproject, wordt regelmatig geüpdatet en zal na het project worden gecontinueerd.

Esther van Bergen is programma manager bij Green IT Amsterdam.

Green IT Amsterdam is het samenwerkingsverband van 45 organisaties uit de datacenter, IT, energie en kennis branches op het gebied van duurzaamheid en IT en is partner in het EURECA project.

Dossiers